– Jag jobbar mycket med odling och är intresserad av att odla. Det gäller allt, inte bara grönsaker och blommor, utan jag vill utveckla det mesta som har med livet att göra, säger hon medan vi vandrar runt i trädgården. Både hon och hennes man är entusiastiska odlare. Maken är mest inne på kål av olika sorter medan Penja är mer fokuserad på blommor och former. I åtta år har de arbetat med sin trädgård, och om vårarna bläddrar de hängivet i frökataloger.
Den stora vedugnen kom i lastbil från Italien, och där bakar hon bröd och pizza, wookar och grillar.
– Två timmar tar det att få upp ugnen i maxtemperatur. Det doftar i hela trädgården när man lagar mat och bakar, fast det tog en sommar att lära sig den, säger hon och tittar ömt på sitt utekök.
Penja är född i Stockholm. Båda föräldrarna var konstnärer, och det är från dem Penja fått både sitt ovanliga namn och sin kreativitet.
Ända sedan hon var i fyraårsåldern har hon gillat att baka. Så i gymnasiet i Knivsta valde hon bagar/konditorlinjen, och fortsatte sedan arbeta på franska restaurangen Belle Ile i Stockholm.
– Där fick jag lära mig allt från att skala potatis till att göra goda såser. Överhuvud taget tycker jag om känslan att jobba snabbt och effektivt tillsammans med människor som drar åt samma håll. Det var så trevlig stämning i vårt kök!
I slutet av 1980-talet bodde och arbetade hon i Amsterdam och läste olika kurser på Gerrit Rietveldt Kunstakademie. Penja utbildade sig även till barn- och ungdomspedagog och tog en fil kand. Hon återvände hem till Sverige och Tunabackar i början av 90-talet, och började vikariera på Plantans förskola.
– Då upptäckte jag att det var jättekul att arbeta med barn, och hur tacksamt som helst, driver konstnärligt arbete där bland annat , säger Penja som i dag jobbar halvtid vid Ringarens förskola, på internationella avdelningen Mymble, där hon bland annat bedriver konstnärligt arbete med barnen.
Resten av tiden ägnar hon åt sitt konstnärliga skapande, och att förverkliga kreativa idéer i sin ateljé. Penja är även engagerad i Uppsala konstnärsklubb, där hon ingår i intendenturgruppen.
– Jag skriver kontrakt och håller kontakt med folk kring utställningar, med konstnärer och andra. Det är både jobbigt och roligt, alla människor är olika, säger hon diplomatiskt.
Intresset för mat har fördjupats. Just nu är Penja inne på insektsmat, och talar passionerat om ämnet som hon gärna vill vara en ambassadör för.
– 80 procent av världens befolkning äter insekter. Jag har experimenterat lite själv, men mjölmaskar har tyvärr en tendens att fastna i tänderna, säger hon och radar upp alla fördelar med en insektsdiet: mycket protein, miljövändligt, billigt, alla kan odla själv.
– Och vi äter ju musslor och kräftor helt utan betänkligheter, säger Penja som ska åka till Vietnam senare i höst för att lära sig mer.
– Jag ska resa till Phu Cok mellan Vietnam och Kambodja. Jag har fått klart för mig att de äter allt möjligt där, och ska även besöka en schysst fladdermusgrotta som ligger i en regnskog.
Hon hoppas att resan ska inspirera till nya idéer, både vad gäller mat och fotografi. Paret älskar att resa, upptäcka nya kulturer och olika sätt att leva, något som resulterat i flera böcker. Särskilt mycket har de rest i Kenya, Tanzania, Etiopien och Östafrika.
Även den pågående fotoutställningen vid Å-huset i Uppsala kretsar kring insekter som mat, och har fått namnet Future Food.
– Mjölmaskar är inte klassat som mat av Livsmedelsverket, annars hade jag gärna bjudit på det till vernissagen, skrattar hon