Margareta är född i Herslöv, en by utanför Landskrona. Redan som barn var hon ambitiös och självständig, en tuff flicka som ensam tog hem gårdens häst från betet i skogen, lärde sig själv simma i en liten insjö, och rensade ogräs bland sockerbetorna en hel sommar för att tjäna ihop till sin första badkappa. Varje morgon mjölkade hon korna för att sedan gå flera kilometer till skolan.
Lärarna ansåg att Margareta var så begåvad i skolan så de rekommenderade att hon skulle studera vidare.
– Dessvärre hade inte mina föräldrar råd med det. Men när jag fick lite tid över från vardagssysslorna läste jag varenda bok jag kom över.
Efter skolan gick Margareta en hushållskurs på husmodersskola och blev därefter assistent hos en av lärarna. Sedan följde en spännande tid.
– Jag anställdes som kokerska hos en diplomatfamilj i Malmö, utrikesrådet Gunnar Hägglöf. Evert Taube, den kände trubaduren, var ibland gäst hos familjen och ibland blev det sena middagar, så han blev nattgäst. Dagen efter kom han ut till Margareta i köket och spelade gitarr och sjöng för henne. Hon fick även en sångbok med personlig dedikation av honom.
När Hägglöfs flyttade utomlands, bosatte sig Margareta i Stockholm, där hon träffade sin blivande man Axel som studerade till byggnadsingenjör. De gifte sig och flyttade till Gävle som var hans hembyggd och där byggde de en villa.
Hennes man arbetade på byggnadsstyrelsen och förflyttades 1969 i tjänsten till Uppsala. Också där byggdes en villa i Sunnersta där Margareta som numera är änka fortfarande bor.
– Jag har varit mycket aktiv i föreningslivet i många år, i Föreningen Norden i tio år och vi besökte vänorter i de nordiska länderna. Under flygturen till Island 1983 såg vi en ny ö bildas i havet. Det var fantastiskt att se. Besöket på Island var intressant. Bland annat fick vi besöka den dåvarande presidenten, Vigdis Finnbogadottir, som tog emot i sitt residens. Hon pratade flytande svenska eftersom hon hade bott i Sverige en tid.
På 70-talet engagerade Margareta sig i Husmodersföreningen och deltog i olika studiecirklar.
– Från våra månadsmöten skrev jag protokoll som publicerades i UNT, minns Margareta som 1989 blev medlem i pensionärsföreningen SPF Nova, där hon satt i styrelsen i tio år.
– Vi hade flera studiecirklar, bland annat om Stockholm, som avslutades med en rundvandring där. Vi läste också om olika landskap i Sverige och besökte flera av dem. Klädedräktens historia läste vi i två terminer.
Novas teatercirkel var mycket aktiv, och framförde bland annat Gustaf Frödings tonsatta dikter med sång och sketcher: ”Det var dans bort i vägen”, ”Ett bergatroll” och ”Erk och Maja”, och Anna Maria Lenngrens dikt ”Porträtterna”, minns hon.
Dessutom var SPF Nova tillsammans med andra SPF-föreningar med och lade grunden till Restaurang Senioren, där de arbetade ideellt.
I samband med sekelskiftet år 2000 engagerade Margareta sig i skapandet av en klädkavalkad som visade klädmodet under 100 år:
– Jag hade skrivit en text på vers som beskrev modet för varje årtionde mellan 1900 och 2000. Även intressanta händelser i världen fanns med i texten. Flera av kläderna som visades var original. På scenen läste en konferencier texten för varje årtionde ackompanjerad av en liten orkester. Ett par av medlemmarna klädda i Sverigedräkten kom in på scenen och visade en nummerskylt på det aktuella årtiondet.
Klädkavalkaden blev mycket omtyckt och efterfrågad. Den visades på Vuxenskolans stora lokal, servicehuset Orrstenen I Eriksberg och Kryddgården I Enköping.