Så det är inte konstigt att det är en mycket lycklig man vi möter, för musik, teologi och trädgård har länge varit hans speciella spår.
– Pioner är en liten passion. Jag började odla dem för tio år sedan. I dag har jag 37 exemplar, säger Bertil och berättar sedan lite bekymrat om den tuffa våren med värme och kyla om vartannat innan han studsar iväg till dammen. På vägen berättar han om vildapeln intill, om de elva bikuporna i närheten, och vi studerar de flitiga små pollinatörer som har fullt upp i hans gula pioner.
I dammen simmar guldfiskar i olika storlek, och blå iris växer runtomkring.
– Jag älskar min damm. Här växte en näckros vars rötter blev så enorma att de sprängde sönder plasten i dammens botten, säjer han men ser inte helt missbelåten ut.
Bertil är född i Örebro och bestämde sig tidigt för lärarbanan med inriktning på religion och historia. Han läste religionshistoria i Lund 1964, och fortsatte sedan med historia här i Uppsala. Sin första tjänst fick han som gymnasielärare i Boden.
Bertil får något förklarat över sig när han minns de tio åren där, ja, han till och med bryter svagt på norrbottniska.
– Det var en spännande regementsstad med centrallasarett och ett stort gymnasium. Jag höjde inte rösten enda gång under de år jag undervisade.
Musiken har följt honom genom livet. Redan under läraråren i Boden drog han ihop en kör.
– Däruppe fanns folk utan formella roller. Därför är en kör viktig eftersom den innebär social gemenskap – bland mycket annat, säger han med eftertryck och berättar sedan att efter den första körkonserten i Boden kunde medlemmarna hämta tidningen och läsa recensionen innan de gick hem och sov.
Han lessnade på att undervisa om samma saker år ut och år in. Och i samband med sitt intresse för ”de djupare frågorna” började han läsa teologi i Uppsala.
– Jag var inte mogen att bli präst förrän då, säjer Bertil som prästvigdes 1983 och började att arbeta för Lutherhjälpen 1986.
– Det var en stor förmån och har präglat mig för livet, säjer han allvarligt.
Bertil reste ut i olika krisområden i världen: Bangladesh Indien, Madagaskar, Uganda, Etiopien och Sudan, men också i Centralamerika.
– Lutherhjälpen ingick i Lutherska världsförbundet, och var som en folkrörelse med mängder av engagerade människor, säjer Bertil och berättar om handarbeten, hemslöjd och hembakt, om fasteinsamlingar och dörrknackning från Ystad till Tornedalen.
Efter att ha återvänt till Uppsala startade Bertil 1986 kören Voces i Uppsala. Kören firar i år 30-årsjubileum med flera konserter i höst. Han började 1991 som präst i Gottsunda kyrka, och startade några år senare jazzbandet Radbandet (Bertil spelar själv flygelhorn och bastrumpet). Jazzgudstjänsterna i Gottsunda blev omåttligt populära, och när han gick i pension bad kyrkorådet honom att fortsätta driva dem. Extra stolt är han över att just i år är jazzgudstjänstens liturgi färdig.
– Vår pianist Leif Östlund har skapat en komplett, helt egen liturgi för jazzgudstjänst med egenkomponerade kyria/gloria. Det finns ingen motsvarighet i landet, och är hur häftigt som helst, försäkrar Bertil som predikar under jazzgudstjänsterna, tre på våren, två på hösten. Under åren har han även hållit många ”jazzbegravningar”.