Med de små djuren i fokus

Thomas Jaenson har ägnat sitt yrkesliv åt ett av världens farligaste djur, myggan. Trots dess oansenliga storlek sprider myggan bland annat malaria vilket skördar många liv i fattiga länder med riklig nederbörd.

Foto: Eyal Sharon Krafft

Uppsala2008-11-05 15:04
Forskningsrön och hårt arbete har gjort Thomas Jaenson till en av Sveriges främsta mygg- och fästingexperter, flitigt medverkande i dagspress, radio och tv.
Men av de nya sjukdomar som han har upptäckt, alla spridningsområden för sjukdomar han kartlagt är han mest tillfreds med sina livräddande insatser i det malariahärjade Guinea-Bissau under 90-talet.
- En forskargrupp som jag ledde kom fram till att myggnät impregnerade med medel mot malaria skulle ge ett gott skydd.
- Efter att vi hade delat ut 20 000 nät minskade malariasmittan påtagligt. Vi räddade många barns liv. Det kändes meningsfullt och jag blev naturligtvis glad när jag såg hur glada folket blev, säger han där han sitter tillbakalutad i sin arbetsstol, omgiven av papper och böcker från golv till tak.
Tonen i rösten byts från den tidigare lågmäldheten till en ton av bitterhet och han säger:
- Det är synd att Sverige inte stöder projektet längre. Just länder med problem behöver vår hjälp.
Själv räds han vare sig myggan eller fästingen, fastän han vet hur svårt blodsmittande sjukdomar kan drabba.
- Människor i trafiken är långt farligare. Jag har varit med och bevittnat tre dödsolyckor under samma dag i Afrika.
Thomas Jaensons passion för djur tog fart redan i lekskolan nära Linnéplatsen i uppväxtstaden Göteborg. På eftermiddagarna finkammade han den närliggande Slottsskogen och samlade skelett, döda fåglar och fjädrar. Han var en flitig besökare på Naturhistoriska museet, dit han fick ett frikort i fyraårspresent.
Han närde en dröm att bli upptäcktsresande som Rolf Blomberg och Sten Bergman, anslöt sig till Fältbiologerna och sedermera Naturskyddsför-eningen. Vägen mot en professorskarriär i biologi var därmed påbörjad.
För sex år sedan tog hans liv en annan vändning när hans hustru och modern till hans två barn dog av cancer. Livet efter hennes död var sig inte likt.
- Under den första tiden ägnade jag mig åt att städa, handla, laga mat, tvätta - allt som Ingela tidigare tagit hand om. I stället för ett jobb hade jag två. Men det var bara att bita ihop och samla sig.
Totalansvaret för barnen, då 12 och 14 år gamla, krävde den största omställningen för den ständigt upptagne, ständigt resande Thomas Jaenson.
- Det har varit en förmån att komma barnen nära. Vi har varit tillsammans mycket. De senaste åren har vi rest runt under skolloven, det har varit härligt att resa med dem. Livet är kort så det gäller att inte slarva bort det.
- Jag har insett att det finns betydligt viktigare saker än arbetet. Numera kommer familjen i första rummet. Barnens framgång och lycka är det viktigaste, viktigare än några forskarupptäckter.

Namn: Thomas Jaenson
Aktuell: Fyller 60 år på måndag, 10 november.
Yrke: Professor i medicinsk entomologi vid Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet.
Familj: Emma, 20, och David, 17 år.
Bor: Hus i Sunnersta.
Fritid: Fågelskådning, han såg en rödhalsad gås och en dvärgkanadagås i Hjälstaviken nyligen, båda sällsynta. Tränar på Friskis & Svettis nästan varje dag. "Det är avkopplande att röra sig till trevlig musik efter arbetsdagens slut. Då endorfinerna aktiveras i hjärnan känner jag mig harmonisk." Reser helst till tropikerna, älskar savannerna i Östafrika och dess stora kattdjur.
Om att fylla 60:
"Jag ser fram emot att förhoppningsvis få se kommande barnbarn växa upp, arbeta länge till och gå på Friskis & Svettis åtminstone tills jag är 90 år."
Firar: Med barnen ute i naturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!