Människor ett stort intresse

- Jag är en energisk och rastlös person. Jag har alltid något på gång, säger Malin Dacke på sjungande finlandssvenska och det märks att det är ruter i henne - eller sisu ska det kanske sägas.

Foto: Eyal Sharon krafft

Uppsala2008-12-29 16:05
- Jo, det är mycket finskt sisu i det jag gör. Jag är inte rädd att vara avvikande, det är bara roligt. Jag har stora prestationskrav på mig och är strukturerad. För att få mitt liv att gå ihop måste jag ständigt prioritera.
Vi samtalar i det som i hundra års tid (1850-1950) var Skäggesta folkskolas skolsal och sedan 27 april i år är familjen Dackes vardagsrum. Avlånga brädor hänger i en ställning på väggen i väntan på att bli golv. Och i väntan på att elen kopplas in tänder Malin fyra vita ljus.

Det är lov när vi ses och samtliga i denna gladlynta familj deltar i samtalet. Åsa klär på sig overallen, Jerker bjuder på ett hembakat hårt bröd, Maria sitter vid bordet och mumsar på en nybakad maltbrödsbulle med smör, Klara övar flitigt med rockringen, medan maken Dag flänger runt och kommer än med skurna tomater än med påtår.
Mitt i det som det ovana ögat kan uppfatta som kaos behåller Malin Dacke sitt goda humör och bjuder på en maltbrödsbulle. Liv och rörelse är hon van vid från sin uppväxt i Grankulla utanför Helsingfors. Som tredje barn i en kull på fyra fick hon dessutom kämpa för att pocka på föräldrarnas uppmärksamhet. Hon har 18 kusiner och när den tjocka släkten håller sina återkommande sammankomster kan det bli uppemot 80 personer som samlas. Då stortrivs Malin, ty att få människor att mötas ger henne en kick. Jobbet på Handelskammaren, att skapa nätverk och mötesplatser för företagare, är som klippt och skuret för henne.
- Min styrka är att jobba med människor. Jag har lätt att engagera mig, säger hon och håller ett eldigt tal om hur avgörande nätverk är för företagens vinster.

Det var under sin studietid vid Karlstads universitet, efter flytten till Sverige 1990, som hon upptäckte sin styrka. Engagemanget i den internationella studentorganisationen AIESEC gav blodad tand och hon valdes in i styrelsen. Numera nätverkar hon alltså på den nationella arenan och vurmar som mest för företag i Arlanda­regionen. Det ämnar hon fortsätta med så länge det känns roligt.
- Jag känner att jag har en kapacitet för en ledande position, men jag skulle aldrig acceptera ett jobb som inte är roligt.
Tydligen finns mycket som är roligt, hennes energi tycks vara outsinlig. Jobbet och tjänsteresorna tar kraft, att bättra på huset likaså. Ändå har hon gott om energi över till barnen och deras aktiviteter. Det var så hon blev Mulleledare, hjälptränare i gympan och lagledare i handbollen. Hennes fyra barn går på Ängbyskolan så hon finner det naturligt att hålla i ordförandeklubban i skolrådet. Det är således med glöd i rösten som hon agiterar att skolmaten i Knivsta bör vara den bästa i Sverige.

Hon blir lite ställd när frågan om egen tid dyker upp.
- Egen tid finns inte när man har fyra barn. Det är ett heltidsengagemang.
Men om det blir för mycket har hon två sätt att ladda batterierna.
- I naturen hittar jag mitt lugn. När jag går ut i regnet och känner doften av löv, barr, svampar och mossa blir jag glad. Det är som bakning. Doften av nybakat gör mig glad, den piggar upp i höstmörkret. Om jag är på dåligt humör bakar jag. Det blir som en terapi, säger Malin Dacke.

Personligt

Namn: Malin Dacke, på bilden tillsammans med dottern Klara.
Aktuell: 40 år 30 december.
Yrke: Projektledare vid Handelskammaren i Uppsala län.
Familj: Maken Dag, barnen Maria, 4 år, Åsa, 6 år, Klara, 8 år och Jerker, 10 år.
Bor: I en gammal skola på landet utanför Knivsta.
Fritid: Friluftsliv, husrenovering och barnens aktiviteter.
Firar: Bjuder goda vänner på middag hemma i skolsalen.
Anställningstips: "Anställ inte bara efter meriterna på papperet utan välj efter vem som passar in i gruppen."
Sverige: "Här ska det vara konsensus när man fattar beslut. Det går snabbare med majoritetsbeslut, som i Finland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!