"Människomöten och mat berikar mitt liv"

Meral Karakas vill bli en bättre människa. Än den hon var i går, alltså. Och hur bär hon sig då åt? Jo, genom att ta sig tid att lyssna på andra människor i sitt jobb och privat. Hon reflekterar gärna över det som händer i livet och anstränger sig för att inte ha några förutfattade meningar.

Sin fyrtioårspresent till sig själv har Meral Karakas redan klarat av: En resa med Rosa bussarna genom Vietnam, Kambodja och Thailand.

Sin fyrtioårspresent till sig själv har Meral Karakas redan klarat av: En resa med Rosa bussarna genom Vietnam, Kambodja och Thailand.

Foto: Marie Westerlund

Uppsala2019-02-20 06:00

Det började i Turkiet, i en kurdisk familj i orten Elbistan. Meral tillhör en etnisk och religiös minoritet som utsatts och är utsatt för förtryck. I skolan förstod Meral snabbt att kurdiska inte var ett accepterat språk och dolde sitt ursprung. 1989 kom halva familjen till Sverige som politiska flyktingar, några år senare förenades de i Borlänge där Meral och hennes syskon växte upp.

Hon utbildade sig till tandläkare i Malmö och började jobba inom Folktandvården i Borlänge där hon senare blev verksamhetschef.

– Jag fortsatte att arbeta som tandläkare samtidigt som jag var chef. Jag tycker om att se resultat, träffa och hjälpa människor och jobba med händerna. Tandläkarjobbet passar mig bra, säger Meral Karakas.

För ett och ett halvår sedan flyttade familjen från Borlänge till Uppsala, för att maken skulle kunna studera klart. Flytten innebar att Meral fick ett chefsjobb på Folktandvårdens Centrum för medicinsk tandvård, en lägenhet införskaffades och barnen fick platser på förskola och skola. Det verkar ha gått snabbt och smärtfritt.

Verksamheten på Centrum för medicinsk tandvård går ut på att ge människor som har svårt att besöka en vanlig tandläkarmottagning, den tandvård de behöver. Tidigare kallades verksamheten för ”sjukhustandvård”. Det kan handla om personer som är äldre, sjuka, tandvårdsrädda, har någon typ av psykisk diagnos eller fysisk funktionsnedsättning. Centrum för medicinsk tandvård har till och med en mobil verksamhet som kan ”boa in sig” i ett äldreboende och ge alla där tandvård eller helt enkelt göra hembesök vid behov.

– Det har fungerat mycket bra och vi hoppas att få fortsätta och utveckla den verksamheten. Vi är Folktandvården och har sistahandsansvaret. Vi måste kunna nå och erbjuda tandvård till alla. Om de svagaste och sjuka i samhället får den hjälp de behöver är det ett bra mått på hur utvecklat ett land är, säger Meral Karakas.

Och Meral har sett många länder. Med de Rosa bussarna har hon rest i Sydamerika och Afrika. Sin fyrtioårspresent till sig själv har Meral Karakas redan klarat av: Över jul och nyår reste hon och en kompis med Rosa bussarna genom Vietnam, Kambodja och Thailand.

– Jag spar alltid för att kunna resa. Jag älskar att se okänd natur, nya ställen och människor. Det ger mig en sådan kick! Maten är halva nöjet och det är spännande med nya kulturer och människor. Jag har träffat så många som bjuder på sig själva och lärt mig mycket av att höra deras historier. Det berikar mig som människa, säger hon.

Bästa resmålet hittills är Sydamerika och bergsstaden Machu Picchu i Peru. Hon reser gärna med familjen och har besökt bland annat Kroatien och Italien. Städer som Wien och Budapest hör till några av Merals bästa restips.

Att fylla fyrtio känns inte betungande för Meral Karakas. Hon hoppas i stället att åren ger en allt mer finjusterad inre kompass.

– Man måste stå på sig. Jag vill inte samla mossa, jag är gärna en ”rolling stone”, säger hon.

I framtiden hägrar mer studier, bland annat beteendevetenskap, psykologi, ledarskap och språk, förutom att utveckla verksamheten på Centrum för medicinsk tandvård.

– Jag går ”all in” i det jag gör. Det berikar mig att se helheten och sammanhangen. För mig är det viktigt att se våra patienter, den verklighet de lever i och att förstå deras situation. säger Meral Karakas.

Vi gratulerar

Meral Karakas

Fyller: 40 år den 21 februari.

Firar: Middag med familj och vänner och resa till New York.

Född: Elbistan, Turkiet

Familj: Make och två döttrar, 5 och 8 år.

Bor: Ganska nyinflyttad i norra Luthagen från Borlänge.

Yrke: Chef och tandläkare vid Centrum för medicinsk tandvård.

Intressen: Resor, att studera och måla. ”Jag hoppas kunna komma igång med att måla och teckna snart igen.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!