När vi anmäler oss i receptionen på GE Healthcare i Boländerna vet vi ingenting om personen vi skall träffa – utom namn och ålder. Ärendet är att göra en intervju för familjesidan.
När Ingrid Ljung möter upp i receptionen blir första intrycket att hon är en person med pondus som har en hel del att säga till om. Bland annat hållningen antyder att det är på det viset. Enligt henne själv är förklaringen till att hon kanske ger det intrycket inte så mycket makt som bikramyoga. En yoga som utövas i 40 plusgrader. Sen hon började med yogan har hållningen förbättrats avsevärt och klädstorleken minskat.
– Prova! Första gången vacklar man ut. Men efteråt! Vilken känsla!
Innan själva intervjun börjar ger hon en kort information om företaget. Vi får bland annat veta att GE Healthcare är en del av General Electric (GE), ett globalt infrastruktur-, finans och medieföretag, grundat i slutet av 1800-talet av Thomas Edison – han som uppfann glödlampan. I Uppsala jobbar i dag 1 200 personer med att utveckla och tillverka produkter som används vid framställning av biotekniska läkemedel som till exempel insulin. I Umeå tillverkas laboratorieinstrument.
– Den vanliga glödlampan, bränslecellsteknik och renare, effektivare jetmotorer är några av de banbrytande innovationer som GE åstadkommit under sin mer än 130-åriga historia. I dag fortsätter vi att forma vår värld genom nytänkande forskning.
Vi övergår till att prata om henne. Som redan framgått är hon en person som inte bara drömmer om att uträtta saker. Hon gör det också!
Ett exempel: För tre år sedan köpte hon en vingård i Italien. Den ligger i området Colle de la Signora, på samma breddgrad som Rom, med utsikt över Adriatiska havet och med snötäckta berg i fonden.
– Första året var en total katastrof. Druvpest och noll skörd. Men året därpå skördade vi 20 ton vilket är mycket bra för en vingård på ett och ett halvt hektar som legat i träda i många år.
För den vinintresserade kan vi berätta att druvorna som växer på den Ljungska vingården heter Trebbiano (vit) och Montepulciano de Abruzzo (röd). Druvorna säljs efter skörd vidare till vinproducentkooperativet Cantina Tollo, beläget i byn Tollo där också vingården ligger. Kooperativet ägs av totalt cirka 2 000 vinbönder och är en av Europas största vintillverkare med cirka 30 olika viner i sortimentet.
– Det finaste röda vinet heter Cagiolo och har vunnit guldmedalj i vintidningen Decanter. Cretico Chardonnay utsågs till världens bästa Chardonnay 2009 och vann guld i Concours meilleurs Chardonnay du monde och var därmed överlägsen vinnare över 914 andra Chardonnayer.
På hennes vingård, som var ganska nedgången när hon köpte den, finns i dag inget bostadshus. Men det kommer det snart att göra. Dagens jubilar har tidigare jobbat i byggbranschen, bland annat med bostadsutveckling som projektledare och platschef på Skanska och JM. De erfarenheterna kommer hon att få extra god nytta av nu.
– Jag har precis fått besked om att jag beviljats byggnadslov och kommer att bygga ett bostadshus i betong i nära samarbete med en arkitekt där nere. Vingården ligger i utkanten av ett område som tidigare drabbats av jordbävningar så det finns en del specialföreskrifter för byggandet att ta hänsyn till.
Födelsedagen kommer hon att fira på ort och ställe i Italien tillsammans med familj och några nära vänner. Gissningsvis kommer det att utbringas en och annan skål för födelsedagsbarnet – kanske i spumante, ett mousserande vitt vin, gjort på druvor från den egna vingården.