I den solgula villan med glasveranda i Lagga, syns spår av familjens odlingsintresse. Egenodlade äpplen, tomater och paprikor samsas på borden. Hemmet som är möblerat med gamla möbler, vittnar om ett intresse för att bevara och samla på äldre saker. Lasse Wynne visar ett Stjärnsundsur från 1705 med något så finurligt som en väckarklocksfunktion.
– I stället för att prata fotboll pratar jag och mina vänner om gamla saker vi hittat. En av oss hittade ett vrak av en gammal asklåda till en vedspis. Det tyckte vi alla var jättespännande och så serietillverkade vi flera likadana. Jag är en person som snöar in på saker och ständigt utvecklar nya intressen. Om ett år vet jag inte vilka nya hobbies jag hittat. Så har det varit hela livet.
Att leva nära naturen och ta tillvara det den har att erbjuda är också Lasses devis. I går kom han hem med tre kilo trattkantareller som skall användas i matlagningen under vintern. Långväga resor till fjärran länder fyller inte längre ett behov. Fokus ligger på att tillbringa tid med de två barnen Elin och Erik, 10 och 12 år gamla, och hitta på aktiviteter i närområdet.
– Att få barn senare i livet har många fördelar. Man slipper karriärhets och bostadsletande. Vi är nöjda med att bara leva här och nu. Sverige är exotiskt och har mycket att upptäcka i form av platser och människor.
I vinter ska Lasse utforska närområdet på sina breda 20-talsskidor iklädd vadmalskläder.
– Jag ska bege mig ut i skogen som om jag vore en 30-talsturist för att se hur utrustningen fungerar. Jag samlar saker från förr och testar deras funktion. Allt tillverkat innan 60-talet har en fantastisk kvalitet. Och allt går att laga. Det är sådana som jag, som inte köper nytt, som gör att Riksbanken inte kommer upp i inflationsmålet!
Apropå att återanvända, Lasse samlar också på klassiskt herrmode. Han köper gamla kläder som han lagar.
– Ett av mina senaste projekt är en frock coat från 1800-talet. Att sy är löjligt lätt, så det är märkligt att inte fler karlar kommit på det.
Och kläderna kommer till användning. Exempelvis på midsommar. Eller i jobbet som filmstatist, och som kyrkvärd i Lagga kyrka.
På vardagsrumsväggen hänger färgglada krokiteckningar som Lasse tecknat. Han är utbildad lärare på konstfack och arbetar sedan många år som bildlärare på högstadie- och gymnasienivå.
– Att jobba med ungdomar håller mig ung. Det är roligt att få slänga käft med dem. Och ämnet bild har hög status bland eleverna. För många är det rena lyckan att ha ett mer kreativt och praktiskt skolämne. Bildlektionerna ger motivation att även klara de teoretiska ämnena.
Lasse är född och uppvuxen i Hälsingland, men släkten är från Uppland. Hans förfäder var gruvarbetare i Dannemora. Deras slit i gruvorna har präglat uppväxten så till vida att både farfar och far fört vidare vikten av att stå upp för sig själv och andra.
– Att visa civilkurage är otroligt viktigt. Och i och med #Me Too- kampanjen har det blivit än mer aktuellt. Vi lever i ett land som garanterar vår åsiktsfrihet. Därför är det förvånande att inte fler vågar säga ifrån. Jag har uppmärksammat och satt stopp för kränkande behandlingar av kollegor vid flera tillfällen. Lustigt nog får också den som påpekar brister och orättvisor alltid själv problem. Men jag har aldrig ångrat att jag stått upp för andra.