Dagens jubilar, Sarah Linden Pasay, doktorand vid Ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala universitet, förklarar varför.
– Doktorander som kommer från länder utanför Europa, i mitt fall Kanada, har ingen rätt att stanna i Sverige om de inte får jobb direkt efter examen. Tre månader har man på sig och det är en alldeles för kort tid, särskilt om man vill hitta ett jobb inom sitt fält.
Visserligen är det mer än två år kvar innan hon blir färdig med sin doktorsexamen men hon känner sig redan väldigt stressad över vad som ska hända när hon är klar.
– Jag vill arbeta och göra en insats här i Sverige och på sikt bli svensk medborgare men tremånadersregeln gör att det kan komma att bli omöjligt, säger hon. Men hennes oro kanske snart är stillad. Efter det att interjun gjordes har regeringen aviserat ändringar i villkoren för hur länge utländska doktorander får stanna i Sverige efter examen.
Sarah Linden Pasays intresse för Sverige och svenska förhållanden väcktes tidigt, bland annat på grund av att hon har norsk-svenskt påbrå på mödernet.
Under sina universitetsstudier i Kanada pluggade hon svenska och engagerade sig också i The Scandinavian Club där hon valdes till ordförande, eller ”president” som den motsvarande beteckningen är på engelska.
– I Skandinaviska klubben träffade jag många forskare från Sverige och andra nordiska länder. Det gjorde att jag blev så nyfiken på Sverige att jag bestämde mig för att ansöka om att få göra min mastersexamen i Uppsala inom programmet Early Modern Studies.
Hon antogs och kom till Uppsala 2010. Hennes mastersuppsats handlar om det stora nordiska kriget som pågick mellan åren 1700 och 1721. Mera specifikt handlar den om hur ryssar, polacker och danskar beskrevs i svensk press. Efter mastersexamen fick hon en doktorandtjänst på Ekonomisk-historiska institutionen där hennes forskning handlar om hur ekonomi beskrevs i svensk och engelsk press under slutet av 1700-talet.
Hennes intresse för Sverige har tagit sig andra, icke-akademiska, uttryck också. Trots att hon jobbat som sportjournalist på dagstidningen Edmonton Journal i hemstaden Edmonton där ishockeylaget Edmonton Oilers är stadens stolthet, håller hon på ett ”svensklag” som inte ens är kanadensiskt.
– Detroit Red Wings är mina favoriter och Zäta (Henrik Zetterberg) min idol. Men det pratar jag inte så högt om när jag är i Edmonton där idolen heter Wayne Gretzky och har spelat i Oilers. Det skulle nästan betraktas som landsförräderi.
Om hon blir tvungen att lämna Sverige planerar hon att försöka hitta ett jobb på University of Alberta så att hon får vara nära sin familjen igen. Så oavsett hur det går med hennes dröm att bli svensk ser hon positivt på framtiden.
Närmaste planerna är att resa runt i Sverige och Norge i sommar tillsammans med pojkvännen och föräldrar och syster som kommer på besök från Kanada. Särskilt ser hon fram emot att besöka Oslo där hennes mormors mor föddes för över hundra år sedan.
Födelsedagen kommer hon att fira lördagen före födelsedagen tillsammans med goda vänner, goda viner och hemgjord ukrainsk mat.
Förklaring till det senare är att hon även har ukrainskt påbrå, i likhet med en stor del av invånarna i hennes hemprovins Alberta i västra Kanada.