Lobbar för motion i vardagen

Gustav Lorenz tycker att det är viktigt att man rör på sig. Han själv försöker föra den åsikten vidare till de elever han träffar i sin rätt nya roll som lärare. Nu fyller han 30 år.

Gustav Lorenz

Gustav Lorenz

Foto: Birgitte Meidell Roald

Uppsala2010-02-12 00:00
Cykeln som tog Gustav Lorenz hela vägen till Lissabon förra våren står nu i flera decimeter tjock snö i trädgården utanför hans hem i Gamla Uppsala. Snö och minusgrader hind­rar dock inte honom från att cykla, även om det för tillfället bara blir resor inom Uppsala.

Gustav Lorenz stora engagemang för cykling tog fart när han studerade på Gymnastik- och idrottshög­skolan, GIH, i Stockholm. Det viktigaste målet i den blivande yrkesrollen som idrottslärare var att få människor att leva hälsosamt. Han rea­gerade på att det inte gjordes mer för att främja vardagsmotionen.
- Det är jättebra att det byggs gym och simhallar, men den främsta anledningen till att folk inte tränar är tidsbrist. Samtidigt förflyttar sig nästan alla människor varje dag. Vins­terna med att få folk att börja cykla till jobbet i stället för att åka bil eller kollektivtrafik är uppenbara, både för hälsan och miljön, säger han.

För att sprida kunskap om cyklingens fördelar startade han organisationen Cykeleffekten. Kampanjarbetet inleddes sommaren 2008 när han och studiekamraten Pelle Svensson cyklade från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. På vägen stannade de för att föreläsa på gymnesieskolor och Gustav Lorenz bloggade även om resan för UNT.
- Det var ett riktigt äventyr. Södra och norra Sverige skiljer sig mycket åt, men många i det här landet har inte upplevt det. Vi träffade en snubbe i Korpilombolo som aldrig hade varit söder om Luleå, och på samma sätt finns det många i Skåne som aldrig har varit norr om Stockholm, säger han.

Våren 2009 rullade projektet vidare med en cykeltur från Stockholm till Lissabon. Den här gången fick Gustav Lorenz med sig en annan kompis från GIH, Elin Bandmann. På vägen passerade de Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Spanien.
- Jämfört med Sverige var det platt som en bordsskiva. Undantagen är Alperna och norra Spanien, säger Gustav Lorenz och berättar om hur de cyklade uppför i flera timmar innan de nådde den lilla spanska staden La Espiña, som låg inbäddad i molnen.

- Sen var det nedförsbacke i tre mil, säger han.
Trots att det finns massor av kunskap om fördelarna med att cykla görs det inte tillräckligt för att främja cyklingen, tycker Gustav Lorenz.
- Jag tror att det beror på att de som bestämmer är gubbar som åker bil, säger han.

Efter en termin är han osäker på om det är som lärare han vill arbeta i framtiden, även om det var väldigt roligt och han fick mycket uppskattning av eleverna.
- Ung, nyutexaminerad lärare är nog så nära rockstjärnestatus som jag kommer att komma, men det finns så mycket annat jag vill göra i livet. Jag tror att det skulle passa mig att arbeta med utbildning i en vidare mening än att vara lärare, säger han.

Ett annat yrke som lockar är sportjournalist. Gustav Lorenz läste journalistik på gymnasiet och arbetade tidigare som frilansjournalist, bland annat för UNT. Nu funderar han på att vidareutbilda sig inom journalistiken. Dessutom läser han en kurs i portugisiska, språkkunskaper han hoppas få användning för när fotbolls-VM spelas i Brasilien 2014 och OS äger rum i samma land 2016.
Personligt
Namn: Gustav Lorenz
Aktuell: Fyller 30 år den 14 februari.
Bor: I Gamla Uppsala.
Yrke: Lärare i idrott, hälsa och historia, frilansjournalist, skriver magisteruppsats i idrott och hälsa, studerar portugisiska, driver organisationen Cykeleffekten, säljer jeans på JC i Gränby centrum.
Familj: Föräldrar, fem syskon, flickvän. Är distanshusse till hunden Molly.
Intressen: Fotboll, jeans och cykelresor.
Läser just nu: Den tändande gnistan, hur små saker kan förändra världen av Malcolm Gladwell.
Om sig själv: "Jag är som de allra flesta, halsar mjölk
direkt ur paketet, fantiserar om att få hålla tacktal på en gala, men blir glad bara jag spöar polarna i Tekken 6."
Uppskattar hos andra: "Jag gillar människor som skrattar ofta och som har mjuka kinder. Hårda kinder går också bra. Den finaste egenskapen man kan ha är att alltid vara beredd att hjälpa andra."
Motto: "Nu behöver vi bara tusen korvar." (Inspirerat av Barbro Lindgrens böcker
om Loranga).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om