Så har det varit de senaste åren: när kungafamiljen firar bröllop eller dop leder det till ökat intresse för föreningen.
Efter år av kungliga bröllop, barnafödslar, dop börjar Republikanska föreningen växa sig stark. UNT:s familjereporter träffade Ulla Holm och Anders Nordström, styrelsemedlemmar i Republikanska föreningen, och medlemmar i lokalavdelningen här i stan. Anders Nordström är gammal folkbildare, folkhögskollärare och bitr rektor på Wik, Ulla Holm är docent och psykolog, och har forskat om empati.
Båda har länge varit engagerade i föreningen, Ulla som kontaktperson och sammankallande de senaste fyra åren. Medan höstlöven virvlar runt Gustav Vasas gamla borg, en gång den svenska kungamaktens högsäte, berättar de om sitt engagemang.
– För mig är det en fråga om upplysning. Monarki är ett orättfärdigt och odemokratiskt system, säger Anders som redan som 22-åring skrev en insändare på temat till en Malmötidning.
Traditionsargumentet köper han inte heller:
– Att i dag hänvisa till traditioner är bara falskt! Kungen representerar det gamla Sverige, ett samhälle där människor hade olika värde, ett klassamhälle som ingen av oss vill ha tillbaka. Man kan jämföra med statskyrkan, där man också använde ”tradition” som argument. Ingen skulle väl vilja ha tillbaka den?
Och i morgon blir det alltså ett nytt kungligt dop, direktsänt av SVT.
Ulla och Anders känner sig kanske kluvna: de kan glädjas åt fler medlemmar samtidigt som de tycker att det är orimligt att ett allmännyttigt företag ägnar så mycket tid åt att sända bröllop och dop inom familjen Bernadotte.
– Det är trist att kvällspressens och den kolorerade veckopressens orgier har spritts till SVT. Jag ser det som en fråga om andefattighet, säger Anders.
Överensstämmelsen mellan högtiderna inom kungafamiljen och föreningens medlemsantal är väl belagt (se siffror härintill).
Medan SVT kan hoppas på höga tittarsiffror för direktsändningen av dopet så vet republikanska föreningen att medlemsantalet ökar och monarkin försvagas efter varje direktsändning av kungliga vigslar och dop.
– Till vardags kanske man inte tänker på att vi har monarki i Sverige. Men i samband med de här händelserna blir det ju desto mer uppenbart, speciellt eftersom allt hårdbevakas av media. Vi tror att anledningen till medlemsökningen är att detta väcker tankar hos svenskarna: på apanagekostnader och på extrapengar till bröllop och dop – bernadotteska familjefestligheter som vi alla är med och betalar. Men framför allt framträder det med pinsam tydlighet det absurda med ett statsskick där statschefsämbete ärvs, säger Ulla.
Däremot händer det, lite otippat, ingenting med medlemssiffrorna i föreningen de gånger kungen tabbar sig.
– Jag tror det har med känslor att göra. Han slår an på folks känslosträngar när han gör bort sig. Man tycker lite synd om honom, helt enkelt, tror de.
Den typiske republikanen är enligt dem en en äldre, högutbildad man. Monarkister ser annorlunda ut:
– De är ofta äldre kvinnor, som levt med Hagasessorna, följt deras liv och identifierat sig med dem, beskriver Ulla.
Båda gläds åt den uppmärksammade fyrpartimotionen, där ledamöter från S, V, MP och Fp kräver att monarkin avskaffas som styrelseform, även om Anders beklagar arbetarrörelsens historiska icke-agerande i frågan.
– Det är så sorgligt, särskilt om man betänker att det var socialdemokrater och liberaler som en gång införde demokratin i Sverige.
Under senare år har Republikanska föreningen kunnat glädjas åt en stadig medlemsökning, och kan i dag räkna 11 000 medlemmar.
Uppsalaavdelningen är högst aktiv. Det arrangeras paneldebatter och utfrågningar, och i tisdags startade studiecirkeln Därför är jag republikan. I samband med Kulturnatten och recentiormottagningar finns föreningen på plats med sitt bokbord.
– Vi lägger ner mycket kraft på att profilera oss och få nya medlemmar. Man stöter på människor med en väldigt modern demokratisyn i de mest oväntade sammanhang. Det finns många latenta republikaner bland pensionärer, som menar att det är ett problem för en trovärdig modern demokrati att ha monarki.
Men det är de unga de först och främst vill övertyga.
– Glädjande nog är många studenter intresserade, säger Ulla.
På föreningens hemsida finns några rader ur Vilhelm Mobergs ”Därför är jag republikan”, som Ulla och Anders tycker är högst tillämpliga i dag, 60 år efter att de skrevs: ”Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk”.
– Och så är det än i dag, säger de.