"Kul att se sin hemstad med andra ögon"

Från läsare till samlare till kännare. Så beskriver psykologen Olle Dahllöf sin livslånga entusiasm kring serier.

Entusiast. Han har samlat på sig en gedigen samling serier, både vad gäller fysiska exemplar och kunskap.

Entusiast. Han har samlat på sig en gedigen samling serier, både vad gäller fysiska exemplar och kunskap.

Foto: Patrik Dahlin

Uppsala2017-11-05 07:30

– Jag vet inte om det är Fyrisån eller Svandammen, men blöta blev de.

På ett bord i vardagsrummet hemma hos Olle Dahllöf i Gropgränd ligger en handfull serietidningar på hög. I sin hand håller han ett gammalt exemplar av Kalle Anka. Bilderna visar hur Kalles överfulla båt har kantrat innan den sjunker mot botten. På en annan bild syns Uppsala slott i bakgrunden. Med rötterna i Uppsala och med ett stort intresse för serietidningar har Olle Dahllöf gjort det till en sport att hitta Uppsalamotiv i serietidningarna.

– Här har vi slottet. Det är inte många städer som kan skryta om att vara med i både Kalle Anka och Fantomen, säger han och vänder sida.

Olle Dahllöfs entusiasm kring serier började när han fick sin första Kalle Anka-tidning i och med novembernumret 1952, endast fem år gammal. Han kan enkelt nämna vilket årtal som Uppsala förekommer i vilken tidning, och just nu arbetar han med en bok som handlar om just serier med Uppsalakoppling. Förutom bilder på Domkyrkan och stadssiluetter finns det flera bolag och förlag från Uppsala som ligger bakom vissa serietidningar, och sedan i våras har han sprungit mycket på universitetets bibliotek för att samla på sig all information han bara kan.

– Det är kul att se sin gamla hemstad med andra ögon ibland, säger Olle Dahllöf.

Boken ska berätta om Uppsala-kopplingarna i kronologisk ordning, och just nu har han skrivit i notisform om drygt 40 olika kopplingar. Men serietidningar har inte tagit upp all tid i Olle Dahllöfs liv.

Som ung studerade han bland annat historia innan han bestämde sig för att bli psykolog, men utbildningen krävde att Olle samlade på sig en viss mängd arbetslivspoäng. Han började arbeta med distribution på Expressen, och han lyckades ordna en överenskommelse med tryckeriet som gjorde det möjligt för honom att jobba på helgerna och studera under veckorna. Men kraftiga nedskärningar i branschen gjorde att jobbet tog överhand till slut.

– Jag tappade kontakten med studierna och psykologin förändrades väldigt mycket under alla åren. Det forskades en hel del och ny kunskap kom till, säger Olle Dahllöf.

Under flera år jobbade han även fackligt på Dagens Nyheter och först efter 25 år som deltidsstudent tog han sin examen. Han inledde karriären med ett jobb som skolpsykolog innan han fyra år senare såg hur sjukhustandvården i Danderyd sökte en tandvårdspsykolog. Ungefär fem procent av sveriges befolkning lider av en rädsla för att gå till tandläkaren, och Olle fick som jobb att hjälpa människor med besvären. Han arbetade som tanvårdspsykolog i drygt 15 år.

– Jag ångrar inte jobbet en enda sekund. Det kändes väldigt stort och belönande att se människor komma över sina rädslor, säger han.

Olle Dahllöf arbetar sporadiskt som psykolog än i dag, men när han lämnar psykologin och serierna åt sidan åker han gärna ut till fritidshuset i Gunsta tillsammans med sin fru. Där har de en egen trädgård och nära till naturen. Han besöker gärna sina två barn i Stockholm, och för tre och ett halvt år sen förlängdes släktträdet med ytterligare en generation när Olle blev morfar för första gången. Nu försöker han åka till Stockholm varje vecka.

– Det är lika spännande och upplyftande att få barnbarn som när man får egna barn. Isak är en väldigt stor del av min värld, säger Olle Dahllöf.

UNT gratulerar

Olle Dahllöf

Fyller: 70 år den 5 november.

Bor: Uppsala.

Familj. Frun Åsa, vuxna barnen Wilhelm och Veronica, och ett barnbarn.

Gör: Arbetar på en bok som handlar om Uppsala och serier.

Inspireras av: Samhällsföränderliga rörelser som är på väg åt rätt håll, till exempel #metoo.

Favoritplats: Vik. Jag och min fru gillar närheten till vattnet, slottet och att plocka äpplen.

Om att fylla 70: Det kändes lättare att fylla 60, men egentligen ingen större förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!