Krogprofilen som drömmer om värmen

Kockprofilen Mattias Luttinger har i stort sett varit Uppsala trogen i över 30 år. Men en dag kanske han förverkligar sin dröm och flyttar söderut.

Mattias Luttinger är kock på Hambergs fisk och fyller 50 år i dagarna. ”Det låter gammalt, men jag känner mig inte gammal", säger han.

Mattias Luttinger är kock på Hambergs fisk och fyller 50 år i dagarna. ”Det låter gammalt, men jag känner mig inte gammal", säger han.

Foto: John Hällström

Uppsala2017-09-05 05:00

När Mattias Luttinger var i 20-årsåldern gick han in i en tatueringsstudio i Sydney i Australien. En stund senare satt en rätt ful spindel på överarmen.

– Det var på grund av den som jag skaffade den här för tio år sedan, säger Mattias Luttinger och visar upp en stor drake som ersatt spindeln och slingrar sig ända ner mot underarmen, där ytterligare en tatuering tar vid.

Knappt 30 år senare sitter vi i köket i hans 40-talslägenhet på Lindsbergsvägen i den lugna och gröna stadsdelen Sommarro. Mattias Luttinger bjuder på en mugg frystorkat kaffe och säger ursäktande att han själv sedan länge vant sig med det.

49-åringen, som fyller jämnt om några dagar, har rakat huvud, ringar i öronen, halsband och tre armband på höger handled. Ett rejält armbandsur pryder den vänstra. Han ser vältränad ut och är ledigt klädd i lappade designjeans och en svart T-shirt med tryck.

Men det mest iögonfallande är de uttrycksfulla tatueringarna på armarna. Utseendemässigt skulle han lätt kvala in som en före detta basist i något grungeband från Seattle på 90-talet.

Musikaliskt är Mattias Luttinger dock mer av en technokille och till yrket är han kock. Han tror själv att han genom åren jobbat på fler än 30 restauranger i stan och han känner de flesta i Uppsalas växande krogvärld. Men det är när han tänker tillbaka på tiden i Sydney som något längtansfullt dyker upp i blicken.

Klimatet i den kosmopolitiska miljonstaden var varmt och behagligt och han delade lägenhet med tre svenska kompisar. Det var ett lättsamt liv med cykelavstånd till två olika stränder. Kvällarna betydde arbete, men dagarna var lediga.

Dessutom var kockjobbet ”lite lyxigare” än i Restaurang Hallen i Saluhallen, där han några år tidigare inlett sin yrkesbana.

– I Sydney var det mer personal i köken och det var andra som skalade och hackade och gjorde grovjobben. Här i Sverige får man som kock göra allt, även diska. Det är mycket hacka och skära och många timmars jobb innan man får feedback från gästerna.

Han bestämde sig för det var i Australien han skulle bo.

– När jag åkte hem till Uppsala på sommaren hade jag bestämt mig för att flytta. Men då träffade jag min före detta fru och blev kvar.

Sedan dess har han lagat mat på krogar som Wermlandskällaren, Biztron och Katalins Vinbar i Uppsala, men också gjort några kortare gästspel på Gimo Herrgård, Snäck Hotell utanför Visby och Grand Hôtel i Stockholm. Sedan 2,5 år är han cateringkock på Hambergs fisk, har två av sina tre tonårsbarn boende hos sig varannan vecka (äldsta sonen har nyss flyttat ut) och börjar med ålderns rätt tycka att det vore rätt skönt att slippa helg- och kvällspassen.

Han vill nu få mer fritid för att kunna resa och spela golf och säger att han helst inte vill jobba mer än 40 timmar i veckan.

– Fast det blir ju aldrig det, säger han med ett snett leende.

Numera drömmer han inte längre om Australien. Men någon gång i framtiden vill han öppna en mindre restaurang i Palma på Mallorca, också en stad med behagligt klimat som han gärna skulle bosätta sig i.

När vi träffas har det gått två dagar sedan hans och särbon Kickis, som fyllde jämnt i augusti, gemensamma 100-årsfest i Granebergsparken.

– Det var fantastiskt roligt och alla vännerna var med, säger Mattias Luttinger, som själv lagade all mat.

Intresset för matlagning och kockyrket fick han redan i 14-årsåldern då han jobbade extra på ett värdshus i Härjedalen, där familjen hade fjällstuga.

Men av hans egna barn är det bara yngsta dottern som visat intresse för att laga mat. Däremot har tatueringsintresset spridit sig vidare.

– Min äldsta son Felix ville ha en tatuering och fick en av mig i 18-årspresent. I den kommer han att bland annat tatuera in mitt namn och jag ska själv tatuera en del av hans motiv på bröstet, säger Mattias Luttinger nöjt.

MATTIAS LUTTINGER

Fyller: 50 år den 6 september.

Gör: Kock på Hambergs fisk.

Från: Uppsala, uppvuxen i Norby.

Familj: Särbo och tre tonårsbarn.

Så firas födelsedagen: Hade stor 100-årsfest med sin särbo Kicki i slutet av augusti. Sonen Felix underhöll med breakdancenummer. Går ut och äter på själva födelsedagen.

Bor: Lägenhet på Lindsbergsgatan i Sommaro, Eriksberg.

Om att fylla 50: ”Det låter gammalt, men jag känner mig inte gammal. Det gick fort, vad hände?”

Intressen: Träning, resor, golf och mat och dryck.

Favoriträtt: ”Vällagad fisk och skaldjur.”

Drömmer om: ”Att flytta söderut, kanske till Palma på Mallorca och driva en liten restaurang.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om