Kraftfull folkrörelse firar 75 år

Uppsala2017-05-12 08:00

I samband med PRO:s 75-årsfirande uppträdde han nämligen i hemstaden Malmö med låten Jag vill va en gammal man. Här i Uppsala län uppmärksammas jubileet av de 50 PRO-föreningarna ute i länet.

En av föreningarna i Uppsala är PRO Fålhagen, där 93-åriga Siri Persson är aktiv. Hon har ett mångårigt förflutet i Fabriks.

–Jag ville kämpa för att personalen skulle få det bra och njuta av tillvaron, motiverar hon engagemanget. När hon gick i pension efter 30 år på Salabacketvätten föll det sig naturligt att fortsätta kampen inom PRO.

– Jag har alltid gått på alla möten. Det har inte varit något annat än föreningsliv för mig!

I dag är hon stolt hedersmedlem:

– Just det! och jag har rättighet att delta i styrelsen. Jag kollar dagordningen, och är något fel så går jag dit och bråkar, skrattar hon, medan Agneta Darberg, PRO Bälinge, vice ordförande PRO Uppsala och ledamot i Uppsala läns distriktsstyrelse, och Sören Gozzi, gammal föreningsräv och ordförande i PRO Fålhagen och i PRO Uppsala Samorganisation, slår sig ner vid hennes köksbord. Sinsemellan har de olika bakgrund och livserfarenheter, men PRO-engagemanget förenar dem.

Snart gör vi alla full rättvisa åt Agnetas blåbärsmuffins medan vi diskuterar frågor som: ”Vad är en pensionär?” och ”Är inte ordet pensionär lite passé”?

Ja, borde man inte säga senior i stället? På den sista frågan svarar alla bestämt nej.

– Alla pensionärer är inte seniorer. Det finns ju sjukpensionärer, avtalspensionärer och förtidspensionärer också, säger Agneta, själv sjukpensionär och PRO-aktiv redan som 54-åring.

– Man blir ensam när man blir sjuk, men jag kände mig verkligt välkomnad inom PRO. Jag har fått många vänner och lärt mig mycket.

Hon arbetade tidigare inom vården och som säljare för ett företag som introducerade lösviktsgodiset i Sverige.

– Distriktet var från Stockholm och så långt upp vägarna var plogade.

Som Agneta påpekar är pensionärer ingen homogen grupp. Många fortsätter jobba efter 65, och i samband med mässor och andra manifestationer har hon märkt att folk i 65-årsåldern kan bli lite stötta av att höra talas om PRO.

– De berättar att de minsann jobbar fortfarande.

Ökade resurser till äldreomsorgen och ett rättvisare skattesystem är viktiga PRO-frågor; pensionärer betalar märkligt nog högre skatt än vanliga löntagare.

– PRO-föreningarna i kommunen har kontakter med Uppsala kommun om äldreomsorg och andra äldrefrågor. De mer formella kontakterna ansvarar Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd för.

Men även frågor på gräsrotsnivå är viktiga, som hur man lättast tar bussen till Akademiska.

– Vi skrapar inte på ytan. Vi gräver, säger Sören med en blinkning.

Även läkemedels- och kostfrågor är återkommande.

– Man grät ju nästan häromdan när man såg på tv. En del gamla får inte i sig tillräckligt med mat och tynar bort, säger Siri upprört.

Kommunens 21 PRO-föreningar samlas under PRO Uppsalas samorganisation (med runt 6 000 medlemmar). De har mängder med aktiviteter och program för både kropp och själ: teater- och temaresor,

studiecirklar, sånggrupper, boule och frågesport. PRO:s folkhögskola i Gysinge nämner trion med särskild stolthet.

– Fast det viktigaste är gemenskapen, och den är stor, säger de.

Sedan säger 93-åriga Siri något man annars brukar höra från klagande, husvilla tonåringar:

– Men vi har ingen lokal! Å, vad jag saknar servicehuset Eskil där vi höll till för fyra-fem år sedan. Där hade vi allt möjligt roligt för oss – lagade mat, bakade, firade lucia och hade pubkvällar. Om söndagarna satt vi i trädgården och pratade.

Agneta är övertygad om att kommunens kostnader för lokaler snabbt blir intjänade genom att sjukvården får mindre att göra när folk blir gladare och mår bättre. Sören påpekar att lokalfrågan är stor och viktig – i dag träffas många pensionärsföreningar på Träffpunkten, Storgatan 11.

– Föreningarna på landsbygden har det lättare genom tillgången till bygdegårdar.

I morgon,13 maj, håller PRO i Uppsala län en manifestation på olika platser för att fira de 75 åren. PRO Fålhagen ska samlas vid UKK.

– Vi ska visa att vi finns och hoppas förstås kunna rekrytera fler medlemmar, säger Sören och tillägger sedan illmarigt:

– Det gör ju inget om de har lite föreningsvana också.

anna.bill@unt.se

Fakta

Pensionärernas riksorganisation

PRO bildades 1942 i Malmö och hette ursprungligen Sveriges folkpensionärers riksförbund. Med sina 400 000 medlemmar är PRO en av Sveriges största och mest aktiva folkrörelser, ideell och demokratiskt styrd av medlemmarna. Syftet är att ta tillvara pensionärernas intressen genom att skapa opinion, påverka beslutsfattare och politiska organ i frågor som är viktiga för äldre. PRO är partipolitiskt och religiöst obunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om