– Livet har blivit som jag önskade. Jag känner mig lyckligt lottad och förverkligad, säger hon.
Som författare håller hon hela tiden på med någon sorts analys av läget, det är alltid något som måste omvärderas, eller i vart fall utvärderas, så halvvägs genom livet har Karolina Ramqvist inte känt något trängande behov av att göra delbokslut.
– Livet har blivit väldigt mycket som jag önskade att det skulle bli när jag var liten. När jag sedan blev äldre, 25, 30 år, vågade jag nog inte riktigt hoppas på det, men i dag känner jag mig mycket lyckligt lottad och förverkligad om jag ser till en sexårings dröm om hur det skulle vara att bli vuxen.
Hon debuterade i slutet av nittiotalet och har sedan dess gett ut flera romaner, skrivit manus, noveller, essäer och varit kritiker i Dagens Nyheter och chefredaktör för tidskriften Arena. Hon hyllas både av kritiker och läsare och har fått en rad fina priser genom åren. Ändå är det är med ett surt brev från nationalklenoden Ulf Lundell som hon fortfarande är mest förknippad.
Sällan arg
Karolina Ramqvist har aldrig trivts med bilden av sig själv som "ung, arg och vass". Det är en stereotyp som man lägger på unga kvinnor, speciellt på unga kvinnor som är kritiska mot ett rådande perspektiv, menar hon.
- Kvinnor som levererar en maktkritik blir ofta kallade arga och jag är ju en person som väldigt sällan är arg, säger Karolina och skrattar.
- Men jag håller med om att jag skrivit texter där det har funnits en vrede. Men det handlar mer om texten, att den har sina inneboende känslor, och det är också en drivkraft som har mer att göra med skrivandet än ens egna känslor.
Inrutat liv
Privat lever Karolina Ramqvist tillsammans med krönikören och programledaren Fredrik Virtanen och deras tre barn. Och även ett framgångsrikt mediepars liv består mestadels av vardag. Karolina beskriver en inrutad tillvaro där hon lämnar barn på skola och förskola och går vidare till sitt kontor som ligger ett kvarter bort från hemmet på Södermalm i Stockholm.
Att vara författare är som regel ett ensamt yrke, men Karolina har ett par hyresgäster i sitt kontor och drar nytta av dras flit.
- Många undrar hur jag kan skriva romaner med andra i samma rum, men det blir en sorts stämning av intensiv koncentration ibland som påminner om när man var liten och skulle göra läxan tillsammans med en kompis. Det tycker jag väldigt mycket om.
Låga förväntningar
Någon plan B i livet har Karolina Ramqvist aldrig varit tvungen att ta till.
- Jag gjorde ett personlighetstest en gång och resultatet pekade på att jag borde bli agent och arbeta med underrättelseverksamhet. Men då kändes det lite sent att ge sig in på den banan… Som väldigt många andra författare har jag även sett psykolog som ett slags drömyrke inom kategorin "vanligt jobb". Det är också ett yrke där ålder faktiskt är en tillgång. Men jag tror knappast att jag kommer att gå vidare med det spåret heller.
- Jag har inte så högt flygande mål - förutom i mitt arbete - i övrigt har jag ganska låga förväntningar på livet. Jag vet att det har en förmåga att bjuda en på mycket smärta och svårigheter och jag känner mig så förskonad från det hittills.
Firar i stillhet
Även inträdet i medelåldern sker utan större åthävor.
- Födelsedagen övertrumfas väl något i betydelse av att det är USA:s presidentval samma dag. Jag är mer spänd på att se vem man vaknar upp till dagen efter, än att hur det kommer att kännas att vara 40 år. (TT)