Lars växte upp i Köping. Som pojke tyckte han om att spela fotboll och orientera. Han gick el-teleteknisk linje och utbildade sig till tv-reparatör.
– Jag är expert på Luxors färg-tv-apparater modell 1974 och har fortfarande kvar min tv-servicelåda från den tiden. Otroligt mycket har hänt inom teknikområdet sedan dess. Då är kakelugnar mer tidlösa.
skrattar han.
Kakelugnsbranschen hamnade han i av en slump, när ett kvarter på Kungsholmen med 200 kakelugnar skulle rivas.
– Jag bodde i Stockholm då, och föräldrarna till en kamrat ville ha en kakelugn. Vi fick ta så många vi ville för 50 kr styck. Vi räddade fem som vi sedan sålde för 500 kr per ugn, säger Lars, som sedan dess varit i många rivningshus, även här i Uppsala.
Några år senare fick han chansen att bli lärling hos en duktig kakelugnsmakare, Gustaf Frank från Ockelbo.
– Då lärde jag mig att även sätta kakelugnar, inte bara riva dem.
När flickvännen började läsa till veterinär i Uppsala 1982 flyttade de hit. Lars bestämde sig för att satsa på kakelugnar på heltid, och 1985 bildade han aktiebolag och körde igång på Fyrislundsgatan. Företagsnamnet Mariebergs kakelugnsmakeri anspelar på den anrika porslinsfabriken och var ledigt sedan 1788, då fabriken gick i konkurs.
– Jag ville föra porslinstraditionen vidare, säger Lars och berättar entusiastiskt om Mariebergskakelugnarna som genom sin glasyr sticker ut i kakelugnsvärlden.
– Även Uppsala har fina traditioner. Det fanns fyra kakelugnsfabriker i stan i slutet av 1800-talet. Uppsala Ekeby tillverkade 50 000 kakelugnar år 1900.
Han började bokstavligt talat med två tomma händer, men verksamheten växte alltmer.
– Drivkraften var inte i första hand att tjäna pengar utan skaparglädje, känslan att driva saker framåt, säger Lars som jobbade "sju dagar i veckan i 20 år". Han tror själv att han gått under om han inte tagit in kompanjonen/mentorn Stefan Sjöö. I dag levererar företaget allt inom brasvärme och skorstenar, och heter numera Mariebergs brasvärme, som bättre beskriver verksamheten.
– Men det finns fortfarande hundra kakelugnar i lager, som väntar på nya hem.
Firman har 30 anställda och sex butiker inklusive den i Uppsala utefter Öregrundsvägen. Där låg förr en bilskrot som i 30 år var ett miljöproblem för kommunen.
Han lade ner ett jättejobb på att förvärva, sanera och få bygga på fastigheten. 2008 invigdes de nya lokalerna. Huset har tio skorstenar och passar fint in i den lantliga omgivningen.
– Jag tyckte inte det skulle bli bra med en vanlig, platt industrilokal här. Väg 288 är ju entrén till Uppsala österifrån, och huset måste vara vackert med det här läget, säger han medan vi går en trappa upp för att kika på kakelugnarna. De äldsta är från 1700-talet. Lars kan deras historia och delar generöst med sig av sina kunskaper.
– De är fantastiskt exklusiva och lyxiga fast aningen svårplacerade, erkänner han, men fortsätter genast entusiastiskt:
– Se, vilka färger och vilka fina detaljer! Det finns ingen som kan tillverka sådant nuförtiden. Trots att konstruktionen är 250 år är de fortfarande "top of the line", säger Lars som själv har två kakelugnar, två braskaminer och en vedspis hemma.
Nu när han blir 60 vill han kunna komma och gå lite som han vill.
– Det tycker jag att jag gjort mig förtjänt av. Firman har vuxit och i dag kan jag välja att jobba med kakelugnar igen, säger han kärleksfullt och betraktar en originell blå Ekebykakelugn med älgmotiv.
– Den skulle vinna på att bli nedplockad ett varv så älgen kommer längre ner. Vi har sålt kakelugnar till bland annat Schweiz, England och USA. Den här får nog säljas till Tyskland. Älgar är ju ett populärt motiv där.
anna.bill@unt.se