– Det har varit många vändor, upp och ner, med sjukdomar och olyckor. Men jag har alltid sett ljuset i tunneln, även i de mörkaste stunder, berättar han.
Gunnar Lund föddes i Petterslund och har som tredje generationens Uppsalabo levt och verkat i staden hela sitt liv. Fröet till hans entreprenörsanda såddes tidigt. Att arbeta i sin pappas glas- och porslinsuthyrning inte riktigt var vad han hade tänkt sig.
– När jag var 12, 13 år hittade jag fyra cyklar, rustade upp dem och knatade i väg för att lägga ut dem i en annons, säger han medan entusiasmen lyser i hans ögon.
Cyklarna fick han sålda, en historia som upprepade sig 1961, fast då i ny tappning. Han sålde sina motorcyklar, en samling som vuxit under tonåren och tog ett lån – motsvarande en miljon i dagens penningvärde – för att köpa en traktorgrävare. Han anställde medarbetare och hoppades att han snart skulle kunna återuppta sin passionerade hobby för motorcyklar.
Men i stället fortsatte han under 1960-talet att driva sin grävmaskinsfirma. Firman växte i stadig takt. Efterfrågan på att hyra maskiner tog så småningom överhanden och verksamheten blomstrade under 1970-talet så till den grad att det blev nödvändigt att ta hjälp utifrån. I samma veva föddes parets son, vartefter hustrun Gunnel tog tjänstledigt för att hjälpa till i företaget.
– Jag har min fru att tacka för mycket, hon har räddat livet på mig flera gånger.
Han betonar särskilt den gången när han 1984 fick uppleva företagslivets baksida och ”gick in i väggen”. Efter att ha sålt sitt livsverk till en stor byggmaskinsuthyrare, drabbades han av en slags separationsångest. Flera år följde av djupa depressioner och kringslussande bland läkare, som nöjde sig med att skriva ut mediciner på löpande band.
Till slut blev hustrun Gunnel, tillsammans med en läkare, de räddande änglar som lyckades rycka Gunnar ur mörkret. Och han hade redan före den officiella återgången till livet som småföretagare smygstartat ett nytt projekt. 1987 startade han en firma, om än i mindre skala och i ett delvis egenterapeutiskt syfte. Nu riktade han in sig på golvslipar och mattvättar. Sedan 20 år är den lilla butiken på Björkgatan i drift, där Gunnar Lund i dag arbetar ”per halv maskin”.
– Åren går så fort, man vill inte sluta jobba, det är så roligt! Säger han energiskt.
Under 1990-talet engagerade sig Gunnar Lund i kampen om att bygga ett konserthus i Uppsala. Efter ett ”enormt motstånd” förverkligades drömmen och sedan invigningen av Uppsala Konsert & Kongress 2007 är han styrelseledamot i den ideella föreningen Musikens hus vänner. Uppdraget kommer han förmodligen att lämna nästa år. Han har även planer att sälja företaget, men har haft svårt att hitta någon med hans kunskaper från ”Livets hårda skola” som vill ta över.
Gunnar Lund har många olika intressen, motorfordon, musik och kultur. Nu känner han att det är dags att ägna kraft åt familjen.
– Mitt hjärta finns där. Nu kommer jag ha mer tid att umgås med mina barnbarn säger han och tillägger efter en stund:
– Men jag måste ha saker att göra hela tiden, för att må bra.
Drömmen är att snickra klart familjens fritidshus i Bälinge – som Gunnar Lund själv kallar ”arbetsläger – eftersom det finns gott om jobb”. Och givetvis att följa upp planerna på en ny konstförening i Uppsala.