Mat är det som har kommit att prägla Jens Ericssons liv. Som liten såg han ofta när mamma och mormor lagade mat och blev redan då sugen på att själv pröva på. I nionde klass hade han praktik på hotell Uplandia i Uppsala och det var där intresset tog fart på riktigt.
– Jag fick väl mest hugga upp rotfrukter men bara det var fantastiskt roligt. Det var också under praktiken jag för första gången fick smaka hemmagjord bearnaisesås och det kan man väl säga att den smakupplevelsen blev startskottet på allt det här.
Studievägledaren på skolan tyckte det var ett bra val och rekommenderade honom att söka in till restaurangprogrammet på Ekebygymnasiet, vilket han också gjorde. Under gymnasietiden kände han sig uppmuntrad av lärarna och insåg mer och mer att mat verkligen var det han ville viga sitt liv åt. I sin ungdom hade Jens Ericsson läs- och skrivsvårigheter så ett praktiskt arbete där man fick arbeta mycket med händerna passade perfekt.
För att bygga på sin kunskap efter gymnasiet ville han studera vid restauranghögskolan i Grythyttan. Efter personligt brev och prov i teorin och praktiken blev han kallad till att delta i ett rollspel. Hans motspelare var självaste professorn i matkonst och tv-profilen Carl-Jan Granqvist.
– Vi simulerade att jag skulle sälja in en meny jag skapat för ett festtillfälle. Sedan kom han med en massa olika krav. Exempelvis att det plötsligt skulle komma en grupp judar på festen, då gällde det att ha koll på vad de äter och inte äter och snabbt komma fram med ett alternativ. Jag minns inte hela menyn nu men jag vet att jag hade röding med! berättar Jens Ericsson.
Antagningen till Grythyttan gick bra, men utbildningen fick vänta ett år, militärtjänstgöringen stundade. Men han kom inte så långt från köket – Jens Ericsson tjänstgjorde nämligen som kock. Han kände att han inte kunde kasta bort tid på att inte laga mat, men någon större skillnad på att laga gourmetmat och 100 liter ärtsoppa på en lastbil märkte han inte.
– Det handlar ju hela tiden om att maten måste smaka bra, det är det viktigaste även om maten är slarvigt skuren eller finskuren.
Förutom första sommarjobbet med att måla om Bälingebadet har Jens Ericsson bara arbetat i restaurangbranschen. Han uppskattar att han måste ha arbetat på uppåt 20 olika restauranger genom åren.
Maten sammanförde också Jens Ericsson med sambon Linda. De träffades på en restaurang i Åre för över fem år sedan och i dag arbetar hon som restaurangchef, på Noors slott, samma plats där Jens Ericsson i dag är kökschef. Han trivs väldigt bra och arbetar ständigt med att försöka sätta sin prägel på köket och maten som lagas. Ekologi, närproducerade råvaror och kreativitet är några av de ledord han brinner för när det gäller mat.
Efter en tid i slottsköket började det klia i fingrarna. Han längtade efter nya matutmaningar. Via en tidningsannons såg han att Stockholm culinary team sökte nya deltagare och han var snabb med att söka, och kom med.
Nu är han en del i laget som tävlar i matlagning världen över. I Sverige finns ytterligare två lag, ett i Malmö och ett i Göteborg, man skulle kunna beskriva det som allsvenskan i matlagning. Vid senaste VM tog de guld, något som inget svenskt regionalt lag tidigare lyckats med. I oktober i år väntar OS i Tyskland, lagets förhoppning är att de ska höja prestationen ytterligare. I laget har Jens Ericsson huvudansvaret för en av deltävlingarna, en femrätters gourmetmiddag, och många kvällar efter jobbet ägnar han åt att öva och förbereda sig inför mästerskapet. Menyn är så gott som klar, men självklart en hemlighet.
Maten har alltid varit en naturlig del i Jens Ericssons liv och får han spekulera tror han att det kommer fortsätta så resten av livet, i vilken skala får tiden utvisa.
– När jag var yngre var jag väldigt inställd på att en dag öppna en egen restaurang men med åren inser man ju att det finns andra saker i livet att värdesätta, exempelvis fritid, säger Jens Ericsson och skrattar lätt.
För fritiden tillbringar han ju helst med att leta nya råvaror i skogen och med att läsa kokböcker för att kunna utveckla sin matlagning och nå nya kulinariska höjder.