Hundens bästa godis

Rå lever mixad med rågflingor, utbredd på plåt och gräddad i ugn. Det är godis för en hund, det.

Foto: Maria Boström

Uppsala2008-02-02 10:00
- Fast det är kanske inte min favorit att laga, säger vegetarianen och före detta Uppsalabon Åsa Tova Bergh som skrivit Hundens lilla godisbok.

Varför en hundgodisbok?
- Det började med att min ena hund blev allergisk mot torrfoder. Jag sökte på nätet efter recept att laga själv, och hittade en massa konstiga hundgodisrecept med sirap, grädde, kakao och andra ingredienser som hundar absolut inte behöver. De ska ju ha näringsämnen, inte socker. Så jag skrev en bok med tips på nyttigare godis.

Hur har du kommit på recepten?
- Jag har haft provkök hemma. Det handlar mycket om att ta tillvara rester på ett smart sätt - kanske mixa kött som blivit över med ris och mjöl och baka ut det. Det ska inte vara för kryddat, lök kan hundar till exempel bli förgiftade av.

Men vad är godis för en hund?
- Allt möjligt. Matrester, frukt, grönsaker, knäckebröd ... Det är bra att variera godiset så att hunden håller intresset uppe.

När ska hundar få godis?
- Det beror på. Jobbar man med operant inlärning, alltså att belöna hunden när den gör rätt, får den godis under inlärningsfasen. Olika godis passar i olika sammanhang. Hårda godisar är lugnande eftersom de tar en stund att tugga i sig. Mjuka godisar med mycket smak passar bättre i träningssammanhang när hunden ska vara pigg.

Kan inte hunden bli rätt tjock om den får godis titt som tätt?
- Det ska inte vara stora godisbitar. Godiset får gärna vara en del dagens matportion, som hunden kan få jobba in genom att hämta tidningen, öppna skåpsluckor och vad det nu kan vara.

Finns det något som dina två hundar inte äter?
- Hmmm. Nej.

RECEPT PÅ HUNDGODIS
Falska chokladrutor

400 g rå lever
3 dl rågflingor
1 dl vetekli
½ tsk bakpulver
½-1 dl vatten

Mixa levern och tillsätt rågflingor och vetekli blandat med bakpulver. Blanda i vatten.
Bred ut på plåt med bakplåtspapper och grädda cirka 10-15 minuter i 200 grader.
Ta ut plåten när det har stelnat på ytan. Använd sporre för att dela godisplattan i lämpliga rutor. Vänd därefter hela "kakan" upp och ned - då går det lätt att lossa och sära på bitarna.
Ställ in plåten och låt hela "godisdrivan" ligga kvar i ugnen på låg värme tills allt är knaprigt. Vänd bitarna ibland. Passa gärna på att utnyttja ugnens eftervärme när du lagar mat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om