Hon vill leva hållbart

En värld som vi långsiktigt kan leva i. Det är vad Karin Östman Modig önskar sig.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-07-22 08:01

Ringklockan avbryts av rappa hundskall inne från lägenheten. Dörren öppnas och där står en liten yorkshireterrier.
– Det är vår hund Mitzi, säger Karin Östman Modig. Hon är en självklar del i familjen.
Mitzi får följa med Karins man, Stefan, ut på en promenad medan Karin och jag sätter oss vid köksbordet. Det framgår snabbt att det är hållbar utveckling som Karin brinner för.
– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, och just hållbara miljöfrågor är något av det mest akuta och viktiga, säger hon.

Karin flyttade från Sundsvall för att plugga i Uppsala. Hon läste konst, etnologi och hållbar utveckling. Det sistnämnda handlar om miljö, klimat, jämställdhet och rättvisa på en global nivå.
– Mänskliga rättigheter, demokrati och hanteringen av klimatet borde vara lika viktiga och prioriterade, säger Karin. Det är viktigt med arbete för hållbar utveckling och att samhällen strävar mot långsiktig hållbarhet och en rättvis, jämställd och fredlig värld.
I sitt yrke har Karin fått möjlighet att arbeta med sitt intresse, främst på sin förra arbetsplats CEMUS, Centrum för miljö– och utvecklingsstudier. Där arbetade hon med utbildning för hållbar utveckling och bland annat med ett projekt som spred aktuell forskning till allmänheten.

Projektet var ett samarbete med Folkuniversitetet, där hon nu arbetar som utbildningsledare. Hon ansvarar för delar av det programbundna kursutbudet inom konst, fotografi och språk. Till hösten kommer hon återigen att börja arbeta med projekt som rör hållbar utveckling och genusfrågor. I dag kretsar en stor del av Karins arbete kring hennes andra intressen – måleri och fotografi.
– Jag målar själv, men på en högst amatörmässig nivå, säger Karin. Jag har varit intresserad av måleri och foto ända sedan tonåren. Jag målar med känslorna och bara för min egen skull. Det är trevligt att utrycka sig i färg och form.
Sedan en månad tillbaka sjunger också Karin i ett band tillsammans med sin man Stefan och två kompisar. De spelar countrymusik.
– Jag har alltid tyckt om att sjunga, men jag har aldrig gjort det i ett band, säger hon. Vi repar jätteofta. Jag har inte riktigt vågat göra något sådant här tidigare.

Det engagemang Karin känner för hållbar utveckling kommer hon nog alltid att känna och på ett eller annat sätt vilja arbeta med.
– Om man är en person som tycker att den här typen av frågor är viktiga så slutar man nog aldrig fundera på hur man vill arbeta med dem genom livet, tror hon.
Flera gånger under intervjun belyser Karin vikten av att inte behandla betydande samhällsfrågor som om de vore separerade från varandra.
– Det är viktigt att komma ihåg att de är sammankopplade. Hållbar utveckling handlar om både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Jämställdhet är en av de absolut mest grundläggande byggstenarna i ett samhälle, att alla ska ha samma möjligheter, oavsett könstillhörighet, var du kommer ifrån eller dina fysiska förutsättningar. Sådana frågor behöver lyftas, säger hon.
Karin tycker att miljö och klimatfrågor uppmärksammas mer i dag än vad de gjorde för bara ett par år sedan.
– Det glädjer mig enormt att frågorna har lyfts på kort tid och över hela världen, säger hon. Jag hoppas att fler ska engagera sig. Det handlar både om vad individen själv kan göra och påverka men också hur man tillsammans globalt kan påverka.
Halldörren slås upp. Kvicka tassar hörs mot parkettgolvet. Sedan ligger Mitzi vid våra fötter under köksbordet.

UNT gratulerar

Namn: Karin Östman Modig
Aktuell: Fyller 30 år 23 juli.
Yrke: Utbildningsledare.
Familj: Maken Stefan och hunden Mitzi.
Bor: Industristaden.
Engagemang: Jämställdhetsfrågor och hållbar utveckling.
Intressen: Musik, sång, konst och resa. Att umgås med nära och kära och att odla grönsaker och växter på balkongen.
Läser just nu: Läste just en guidebok om Berlin, då hon och maken just varit där.
Om sig själv: Driven och kreativ.
Uppskattar hos andra: Att man möts med ömsesidig respekt och ödmjukhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!