Meta Troell kom till Uppsala från hemstaden Sollefteå 1967 och har varit staden trogen sedan dess. Första bostaden låg på Åsgränd, granne med Pelle och Maja. Sedan dess har hon bott på ett antal olika adresser, framför allt i Luthagen. I dag stortrivs hon i en rymlig och ljus trea vid stranden av Fyrisån.
När hon var ung student i Uppsala brukade födelsedagsfirandet övergå direkt i firandet av Uppsalas stora fest valborg. Men trots att hon fortfarande är en synnerligen energisk och uthållig person delar hon numera upp firandet i två omgångar med sovperiod emellan.
– I år får firandet dock stå tillbaka en tid och det blir nog snarare en sommar- än en vårfest.
Bostadsrättsföreningens trädgård ligger alldeles intill Uppsalas hårt frekventerade cykel- och promenadväg norrut längs Fyrisån, snett emot Fyrishov. Där har Meta och hennes grannar i god nybyggaranda anlagt planteringar med solrosor och annan blomprakt som fångar den förbipasserandes öga. Där finns också skyltar med uppmaningen att plocka med sig frön och så dem ”på en plats nära dig”. Det är många som följer den uppmaningen. Förra sommaren gick det åt ungefär 15 liter ringblomfrön och en något mindre mängd solrosfrön.
– Jag är inte riktigt säker på att mina vänner, handlarna i fröbranschen, tycker detta tilltag är enbart bra. Men med parollen ”låt alla blommor blomma” känns det rätt att dela med sig.
Att tillvarata just handlarnas intresse har varit hennes uppgift under större delen av yrkeskarriären. Hon började arbeta med handelsfrågor redan 1989, till att börja med som ombudsman på Upsala Handelsförening och regionchef på Upplands Köpmannaförbund.
När Svensk Handel bildades 1997 övergick hon dit, till den näringspolitiska avdelningen, och arbetar nu med utvecklingsfrågor som omvärldsbevakare .
– Mina huvuduppgifter i dag är att ge kunskap och inspiration till detaljhandeln när det gäller att möta den mångkulturella marknaden. Genom att uppmärksamma andra helger än jul, påsk och midsommar synliggörs nya gruppers behov.
Till sin hjälp har hon bland annat tagit fram en mångkulturell almanacka och ett inspirationshäfte med råd om hur man skyltar och dekorerar. En annan viktig grupp hon vill föra fram är de nästan två miljoner människor som har en funktionsnedsättning.
– Vi måste alla vara duktigare på att göra vårt samhälle tillgängligt – inte minst handeln.
När det är dags för fotografering dirigerar hon fotografen mot balkongen där förberedelserna för årets odlingar är i full gång. I små behållare, tillverkade av tidningspapper med hjälp av en speciell ”mojäng” förgror hon frön som, när tiden är inne, skall placeras ut i trädgården.
– Den som älskar att odla tror på framtiden. I bland när allt känns svårt kan det faktum att en liten planta gror skänka stor tröst. Folke, mitt sexåriga barnbarn säger att jag aldrig kan bli pensionär – ”hon jobbar ju med blommor”!
När våren övergår till sommar står en tur till Sollefteå på agendan. Känslorna för hemstaden är fortfarande varma. Där finns också en av hennes allra bästa vänner, barndomskamraten Gudrun kvar.
– För mig är Sollefteå den plats som format mig och gett mig trygghet i uppväxten. En plats där vi brydde oss om varandra – det har alltid varit och är betydelsefullt.