Hon skriver om Vännäs historia
Lena Mellgren har tagit som något av sin livsuppgift att föra vidare alla de berättelser hon hört om sin gamla hembygd Vännäs, belägen strax utanför Umeå. Hon har hittills skrivit fem böcker och planerar för ytterligare två.
Foto: Roland Nordqvist
Eftersom hon valt att skriva böckerna på dialekt är läsekretsen inte så stor och böckerna har getts ut i begränsad upplaga.
- När jag slutade mitt lärarjobb i Enköping, i förtid med avgångsvederlag, gick jag en kurs i affärskunskap för att starta mitt eget förlag. Böckerna har dock ekonomiskt sett inte varit någon vidare affär, men det är roligt att skriva och jag vill gärna berätta om bygden, säger Lena.
Hon växte alltså upp i Vännäs men när det blev dags för högre studier flyttade hon till Lund och läste konsthistoria på universitet. Men hon trivdes aldrig riktigt i Skåne så hon flyttade till Uppsala och studerade nordiska språk. I samma veva träffade hon sin blivande man Thorwald. De bodde fem år i Uppsala och där, 1972, föddes äldsta dottern Ingrid. Sedan utbildade sig Lena på Lärarhögskolan i Uppsala och blev klar 1974. Hon fick jobb på S:t Iliansskolan i Enköping. Familjen valde att bosätta sig i Örsundsbro där de köpte ett hus på samma gata där hon fortfarande bor. Men när familjen utökades med ytterligare en dotter, Astrid, 1978, behövde de något större och hade då turen att kunna köpa en annan villa på samma gata.
Lena Mellgren gillade att skriva och började 1977 medarbeta i lokaltidningen Enköpings-Posten. Det fortsatte hon med fram till 1999.
- Det var ett väldigt nyttigt jobb eftersom jag skaffade mig intervjuteknik. Något som jag fått god användning av när jag samlat in material till mina böcker. Jag träffade många äldre personer och lärde mig att vinna deras förtroende för att få dem att berätta.
Det lyckades dock nästan för bra. Vid ett tillfälle åkte Lena till Stockholm för att intervjua en 95-årig man. Hon hade beräknat att det skulle ta en timme. Han pratade dock oavbrutet i fem timmar och på hemvägen fick Lena stiga ur bilen och kräkas av anspänningen.
- Under tiden som frilansjournalist skrev jag om allt utom sport, eller egentligen utom fotboll, för det är jag fullständigt ointresserad av.
Redan i ungdomen skrev hon några artiklar i hembygdens tidning Västerbottens Folkblad.
Sin författardebut gjorde hon med boken Fläskpackarbaronen, som byggde på berättelser om hennes farfar, som föddes i Växjö men sedan flyttade till Sundsvall. Boken skrev hon i mitten av 1980-talet men den gavs ut 2003. Den följdes av Rallarstan, Skiran, Adress Klara och Storkarlarna vid station.
- Skiran, som handlar om en kvinna, var så vågad att jag inte vågade ge ut den förrän min mor dött, berättar Lena skrattande. Skiran hette själva verket Hilda Ekensten och var vad man då kallade en "ambulerande galanta" som dessutom hade fyra flickor till hjälp.
Nu har Lena Mellgren bestämt sig för att avsluta serien om Vännäs, som i hennes böcker bär det gamla namnet Vendenäs, med två böcker. Den sjätte boken kommer nästa år.
Nu fyller hon folkpensionär, men tillvaron kommer inte att ändras så mycket eftersom hon lämnade arbetslivet för flera år sedan.
Namn: Lena Mellgren
Aktuell: Fyller 65 år 21 juli.
Bor: I Örsundsbro.
Familj: Vuxna döttrarna Astrid och Ingrid.
Yrke: Hobbyförfattare, före detta lärare.
Övrigt: Planerar nu för sina två sista böcker om tidigare hembygden Vännäs.
Aktuell: Fyller 65 år 21 juli.
Bor: I Örsundsbro.
Familj: Vuxna döttrarna Astrid och Ingrid.
Yrke: Hobbyförfattare, före detta lärare.
Övrigt: Planerar nu för sina två sista böcker om tidigare hembygden Vännäs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!