Hon jobbar för ökad mångfald på högskolan

Samrawit Danielsson vill att fler utan akademisk bakgrund börjar på högskola. På mångfaldsbyrån Esmeralda arbetar hon mot social och etnisk snedrekrytering till universitetet.

Foto: Jonas Tetzlaff

Uppsala2015-09-22 08:00

Vi träffas i tjänsterummet på Uppsala studentkår, och det står snart klart att Samrawit är väl lämpad för sitt jobb. Hon är uppvuxen i en Stockholmsförort, kommer själv från ett icke-akademiskt hem, och det var långtifrån naturligt för henne att läsa vidare.

– De här frågorna står mig nära, och därför känns det extra roligt för mig att få arbeta med det här. Det är viktigt att alla ungdomar ska få en chans att sikta mot den framtid de önskar, och att uppmärksamma den sociala och etniska snedrekryteringen till högskolan. Oftast är det ju ungdomar som kommer från akademiska hem som väljer att läsa vid universitetet. Det är självklart inte rätt att enbart bakgrunden ska avgöra.

Hon har alltid haft lätt att lära sig saker, men högre studier var inget hon någonsin funderat på. Hon flyttade hemifrån under gymnasietiden, sov på en klasskompis soffa och sökte bostad och jobb efter skolan. Det var en tuff period, och några månader innan studenten var Samrawit tvungen att flytta hem.

Efter sin examen sökte hon jobb på kaféer, i butiker och mataffärer. En bekant tipsade henne då om att skriva högskoleprovet – och plötsligt fanns högre studier som ett alternativ. Samrawit flyttade hit till stan, läste humaniora och socialpsykologi, tog en master i mångfalds­studier och var även studentfackligt aktiv.

– Jag tyckte att jag med tiden fick ett helt nytt, akademiskt språk, även om det i början kändes ovant. Men det blev bättre och bättre, jag kände att jag passade in även om det tog tid att hitta min plats.

Efter sin examen insåg hon att hon ville arbeta praktiskt med breddad rekrytering.

– Det handlar absolut inte om att värdera högre studier som något bättre, utan om att visa vägen, och att möjligheten finns om man vill. Ingen ska välja bort en högskoleutbildning bara på grund av sin bakgrund eller av okunskap om vad det innebär! Målet är inte att se till att alla börjar läsa vid högskolan, men Esmeralda ska inspirera, och ge alla den valmöjligheten.

Esmeralda anordnar bland annat läxläsning för högstadieelever. Runt 20–30 studenter är engagerade, och åker ut till Gränby bibliotek, Valsätra-, Gottsunda- och Sävjaskolan för att hjälpa eleverna.

– Ungefär 40 elever i veckan kommer för att få hjälp med allt från matematik till svenska.

En annan del av Esmeraldas verksamhet är studentambassadörerna och mentorskapsprojektet Hayat – studenter som uppmuntrar ungdomar att se högskolestudier som ett alternativ.

– Vi driver också projektet Skuggningen som går ut på att en elev får följa med en student en vanlig dag på universitetet. En undersökning för några år sedan visade att sju av tio ungdomar inspirerades att läsa vidare till efter kontakterna med en studentambassadör, säger Samrawit.

Hon berättar att regeringen nu gett UHR uppdraget att undersöka hur svenska lärosäten arbetar med breddad rekrytering.

– Förhoppningsvis kan det leda fram till något framöver. Det känns som om det börjar hända saker på riktigt nu, och det är förstås jättepositivt.

Personfakta

Namn: Samrawit Danielsson

Yrke: Verksamhetsledare på Mångfaldsbyrån Esmeralda.

Familj: Maken Sebastian och dottern Mika.

Bor: Stabby.

Intressen: Umgås med familj och vänner, se film och lyssna på musik.

Läser: ”Mod att vara sårbar” av Brené Brown.

Om sig själv: Öppenhjärtig, omtänksam och engagerad.

Uppskattar hos andra: Prestigelöshet och humor.

Motto: Andas. Släpp taget. Och påminn dig själv om att detta ögonblick är det enda du vet att du har helt säkert.

Esmeralda

2004. Esmeralda startade 2004, med syftet att bredda rekryteringen till universitet och högskolor. Projektet finansieras av Uppsala kommun och Uppsala universitet, och drivs av Uppsala studentkår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om