Hjärtat klappar för mat och matte
Anette Karlsson i Salabacke fyller 40,och någon kris finns inte i sikte. Hon trivs med att vara jämförelsevis nybakad lärare i hemkunskap och matematik på Alsikeskolan i Knivsta.
Foto: Staffan Claesson
- Mitt hjärta fläktar inte för fläktar, ler Anette Carlsson.
Bakom den sanningen finns en historia om en återkomst. Anette Carlsson växte upp i Knutby men lämnade sedan Uppsalakrokarna för sju år Dalarna och Rättvik. I Rättvik fick hon jobb som "den som skötte alltifrån att koka kaffe till kontakten med utlandskunder" på ett företag.
- De tillverkade såna där fläktar som sitter vid entrédörren i affärer, du vet med en varm luftstråle som håller kylan ute, säger hon.
Men hjärtat ville som sagt annat. Anette vände åter mot Uppsala och hamnade tillsammans med sambon Niclas i Sala backe. Hon kände att hon ville ha en riktig utbildning och ett riktigt yrke att satsa på och bestämde sig vid 33 års ålder för att plugga till lärare. Sagt och gjort, och Anette jobbar nu som nu matte- och hemkunskapslärare på Alsikeskolan i Knivsta.
Hon gillar själv hemkunskapen bäst, precis som eleverna. Men trots att hemkunskap nog bara konkurrerar med ett fåtal ämnen i risk för vad som kan gå snett, som kemi och träslöjd, påstår hon sig inte ha varit med om några större katastrofer.
- Det har väl hänt att någon har saltat lite extra i någon annans mat. Och ett par gånger har brandlarmet gått.
Inget att hetsa upp sig över alltså. Men så har hon ju bara jobbat på skolan i ett år också.
Dottern Victoria, fem och ett halvt år, sitter med på cafét där vi ses. Hon är på gränsen till sladdbarn, elva år yngre än storasyster Filippa, men känner ändå att de kan göra saker tillsammans.
- Vi brukar kolla på Jenny, säger hon och bygger om sin rosa marsipandrake till vad som skulle kunna vara Barbapapa.
Jenny är Victorias dvärghamster och ett sidospår i sammanhanget.
Två barn i så skilda åldrar innebär en ganska lång tidsperiod som kretsar kring barnen. Det är delvis därför Anette påbörjade sin lärarutbildning först efter fyllda 30. Utbildningen är sedan femårig så det tog ett tag innan hon var ute i arbetslivet igen. Men Anette tycker att det var värt det och trivs både med läraryrket och med kombinationen av hemkunskap och matematik. Det är dessutom lätt att trivas med loven. Sportlov, påsklov, höstlov - och åtta härliga veckor ledigt på sommaren.
Anette Carlsson berättar att hemkunskapen, eller hem- och konsumentkunskapen som det faktiskt heter numera, de senaste åren har kommit att fokusera mer på jämställdhet och miljö än tidigare. Det står inskrivet i kursplanen att eleverna ska lära sig både att hushålla med resurserna och att båda könen hör lika mycket hemma i köket. Hon säger att det faktiskt finns killar som inte vill diska just för att de är killar.
- Det har funnits en och annan som har sagt så. Det är femteklassarna som kan slänga ur sig något sådant, de äldre eleverna gör det inte. Det är viktigt att skolan jobbar med jämställdhet och hemkunskapen är ett bra tillfälle att göra det, säger hon.
Den 30 april fyller Anette Carlsson 40 år. Fyrtioårskris? Inte alls.
- Det känns ganska bra faktiskt, säger hon. Jag tror inte att det kommer att vara så annorlunda.
Namn: Anette Carlsson
Aktuell: Fyller 40 år den 30 april.
Familj: Sambon Niclas, barnen Filippa, 17 och Victoria, 5.
Bor: Sala backe.
Yrke: Lärare i hemkunskap och matematik.
Intressen: Gillar att vara i naturen och att åka långfärdsskridskor.
Drömresmål: - Jag skulle gärna vilja se pyramiderna.
Aktuell: Fyller 40 år den 30 april.
Familj: Sambon Niclas, barnen Filippa, 17 och Victoria, 5.
Bor: Sala backe.
Yrke: Lärare i hemkunskap och matematik.
Intressen: Gillar att vara i naturen och att åka långfärdsskridskor.
Drömresmål: - Jag skulle gärna vilja se pyramiderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!