Hjälp med skolgång en väg ur lägerlivet

Hjälporganisationen Barnens Ark har flyttat sitt svenska huvudkontor till Sigtuna. Men deras hjälparbete utförs i ett romskt läger i Grekland där de arbetar med romska barns skolgång.

Skolgång. Med ökad utbildning kan barnen ges bättre möjligheter till jobb när de är äldre. Maria Kratz Larsen, här ovan med barnen på bilden, projektansvarig på Barnens Ark i Grekland, kan se en snabb språklig utveckling hos barnen efter bara en kortare tid i skolan. ?Foto: Barnens Ark

Skolgång. Med ökad utbildning kan barnen ges bättre möjligheter till jobb när de är äldre. Maria Kratz Larsen, här ovan med barnen på bilden, projektansvarig på Barnens Ark i Grekland, kan se en snabb språklig utveckling hos barnen efter bara en kortare tid i skolan. ?Foto: Barnens Ark

Foto: Barnens Ark

Uppsala2013-11-06 08:00

Barnens Ark har av praktiska skäl flyttade sitt huvudkontor från Huskvarna till Sigtuna. Där arbetar nu den nytillsatta administratören Monica Paleoulogo. Hon har tidigare arbetat för Barnens Ark i Grekland.

Maria Kratz Larsen, som är projektansvarig på Barnens Ark i Grekland, är nöjd med att ha en representant på plats i Situna.

– Vi har internationella kontakter och vill vara närmare Stockholm. Nu är Monica på plats och hon är en bra representant för oss i Sverige, säger Maria Kratz Larsen.

Sedan 2009 arbetar Barnens Ark med ett utbildningsprojekt i ett romskt läger i utkanten av staden Korint i Grekland.

Det bor 800 romer i lägret, varav 500 är minderåriga. Det första målet är att få alla barnen i lägret att gå i skolan.

– Det råder stor fattigdom i lägret och kriminaliteten är hög. Den romska gruppen lever segregerade och har inte någon direkt tillgång till arbetsmarknaden. Men många av dessa problem kan lösas om barnen börjar gå i skolan, säger Maria Kratz Larsen.

Barnens Ark erbjuder skolskjuts till barnen och fungerar även som språkrör för lärare och föräldrar. De har byggt upp ett dagcenter mitt i lägret, där barnen kan få hjälp med läxläsning flera timmar varje varje dag.

När Maria Kratz Larsen började arbeta i lägret år 2009 var det bara ett fåtal av barnen som gick i skolan.

I dag går nästan alla regelbundet i skolan.

– Det går oftast väldigt bra för de romska barnen i skolan. Barnen blommar ut, blir gladare och börjar prata mer utvecklat när de får gå i skolan, vilket gör att hela familjer vill förändra sig, säger hon.

Organisationen har begränsade ekonomiska resurser, men Maria Kratz Larsen hoppas att de i framtiden ska kunna arbeta i fler romska läger i Grekland.

– Vi på väg att bevisa att det är omständigheterna som gör att de romska barnen inte går i skolan och att det inte handlar om att de inte har rätt gener för att studera, vilket är en utbredd fördom bland många människor i Grekland, säger hon.

Barnens Ark

Fakta

Barnens Ark grundades 1994 och har drivit humanitära projekt i en rad olika länder. Leif och Anita Kratz fick visionen att starta organisationen föddes under en vistelse i Korint i Grekland, i samband med kriget i det forna Jugoslavien. I dagsläget arbetar organisationen huvudsakligen med barn som tillhör den romska minoriteten i Korint. Barnen får dagligt stöd i form av utbildning, hälsovård och fritidssysselsättning. Barnens Arks stiftelse i Sverige är en insamlingsstiftelse med ett 90-konto. Barnens Ark har en anställd person på huvudkontoret i Sverige. I Grekland har organisationen fem anställda personer samt över tio volontärer .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!