Barnens Ark har av praktiska skäl flyttade sitt huvudkontor från Huskvarna till Sigtuna. Där arbetar nu den nytillsatta administratören Monica Paleoulogo. Hon har tidigare arbetat för Barnens Ark i Grekland.
Maria Kratz Larsen, som är projektansvarig på Barnens Ark i Grekland, är nöjd med att ha en representant på plats i Situna.
– Vi har internationella kontakter och vill vara närmare Stockholm. Nu är Monica på plats och hon är en bra representant för oss i Sverige, säger Maria Kratz Larsen.
Sedan 2009 arbetar Barnens Ark med ett utbildningsprojekt i ett romskt läger i utkanten av staden Korint i Grekland.
Det bor 800 romer i lägret, varav 500 är minderåriga. Det första målet är att få alla barnen i lägret att gå i skolan.
– Det råder stor fattigdom i lägret och kriminaliteten är hög. Den romska gruppen lever segregerade och har inte någon direkt tillgång till arbetsmarknaden. Men många av dessa problem kan lösas om barnen börjar gå i skolan, säger Maria Kratz Larsen.
Barnens Ark erbjuder skolskjuts till barnen och fungerar även som språkrör för lärare och föräldrar. De har byggt upp ett dagcenter mitt i lägret, där barnen kan få hjälp med läxläsning flera timmar varje varje dag.
När Maria Kratz Larsen började arbeta i lägret år 2009 var det bara ett fåtal av barnen som gick i skolan.
I dag går nästan alla regelbundet i skolan.
– Det går oftast väldigt bra för de romska barnen i skolan. Barnen blommar ut, blir gladare och börjar prata mer utvecklat när de får gå i skolan, vilket gör att hela familjer vill förändra sig, säger hon.
Organisationen har begränsade ekonomiska resurser, men Maria Kratz Larsen hoppas att de i framtiden ska kunna arbeta i fler romska läger i Grekland.
– Vi på väg att bevisa att det är omständigheterna som gör att de romska barnen inte går i skolan och att det inte handlar om att de inte har rätt gener för att studera, vilket är en utbredd fördom bland många människor i Grekland, säger hon.