Hitta till fynden

Sommartid är loppistid. Vi guidar bland några antika fynd runt Uppsala.

Foto: Petter Johansson

Uppsala2007-07-15 00:00
SARUK (Samordnad arbetsrehabilitering Uppsala kommun)
Öppet mån-fre 9-16
Vänortsgatan 121-123
Husgeråd, prydnadsföremål, böcker m.m.

I en grön oas vid Ekeby bruk ligger SARUK. Här har Uppsala kommun arbetsrehabilitering, med aktiviteter som växtodling, café, hantverk - och en loppis. De som jobbar här har någon form av funktionsnedsättning eller arbetshinder och är här för att lotsas tillbaka till arbetslivet eller studier. Elisabeth Green, som har hand om loppisen, är smått lyrisk när hon berättar om hur väl verksamheten fungerar. Hon tror speciellt att den fina miljön är väldigt viktig. Loppisen är "en riktig loppis", som en besökare kallat den. I det gamla faluröda vagnslidret (ett uthus för vagnar) är det skumt och lite dammigt och huset knarrar betänkligt när man rör sig i det. Vilka prylar som finns varierar kraftigt men det är en inriktning mot mindre saker som husgeråd, prydnadssaker och böcker.

Skådan
Öppet normalt alla dagar 12-17 men ring innan för att vara säker (070-5446875).
Starbo (andra sidan Enköpingsvägen (väg 55) från ICA Maxi).
Smycken, silver, udda saker, presenter m.m.

Mittemot Stenhagen, i en lantlig villa, ligger Skådan, där Marie Nilsson bedriver antikbutik. Namnet kommer sig av att maken kommer från Skåne och Marie från Danmark. Det kan verka lite privat när man kommer in på gården, flera har tvekat i grinden säger Marie. Men det är bara kliva på. Butiken har hon i ett litet hus på gården som varit bilverkstad på 50-talet. Sakerna är nästan uteslutande små och dekorativa, inte så mycket möbler. Marie har antikhandlandet i blodet, pappa höll på tills han var 90 år gammal. Men hon är inte någon samlare som många andra antikhandlare. Hon gillar helt enkelt sina saker.

Antikhuset i Lövstalöt
Öppet fre 12-18, lör-sön 12-16.
Lövstalöt (längs med gamla E4:an).
Möbler, inredning, belysning.

I ett ljusrosa, lågt hus en mil norrut längs med gamla E4:an ligger Antikhuset i Lövstalöt. Här har Pertti Östanvik samlat på sig möbler och inredningssaker upp över öronen, bokstavligt talat. Så pass att han ska flytta till större lokaler i Svista till sommaren. Det finns nästan inte en möbel som inte har en annan möbel på sig i butiken. Förutom allt tänkbart i möbelväg finns även en mängd kitschiga prylar som ett hamburgertorn i plast och en jättelik mjukisgiraff.

Tuna antik & loppis
Öppet jun/jul/aug alla dagar 11-17, annars fre-sön 11-16.
Tuna (mellan Agersta och Åloppe, väg 272, 10 km från Uppsala, sväng vid Agersta).

Möbler, porslin, hushållsföremål, kuriosa m.m.
I sin gård mellan Bälinge och Jumkil driver Siv Hård af Segerstad med make Tuna antik & loppis. Vid det här laget börjar jag ana att röda trähus och loppis/antik verkar höra ihop. Läget andas lantlig idyll, inramat av lummande grönska och diverse djur som rör sig på gården. Får, ankor, höns och hundar håller Siv sysselsatt när hon inte är upptagen med prylarna. Utbudet är det mest varierande hittills, allt från finare antiksaker och möbler till småprylar och böcker ryms i deras tre hus. Allt började med att folk ville hyra lagerplats i deras lador. Men många kom inte tillbaka för att hämta sina saker och då var det lika bra att sälja grejerna. Försäljningen sker numera mot provision. Folk lämnar sina saker och får en slant om de blir sålda.

Stora Kils gård
Öppet enligt överenskommelse (073-9250226).
Stora Kil (väg 72, sväng vid Vänge mot Jumkil 3 km).
Lantligt. Möbler, trädgård, kuriosa.

Utanför Vänge, i Stora Kil, ståtar ännu ett rött trähus, en gammal spannmålslada där Viveca Runestam har antik. Hon jobbar annars i omsorgen i Vänge och öppettiderna är således oregelbundna. Det är säkrast att ringa innan. Lokalerna är även här skumma och lite knarrande men det finns mycket luft och sakerna är tydligt valda med omsorg. Det är känsla i grejerna, förklarar Viveca. Hon gillar speciellt 1700-tal och utbudet i butiken, som består av möbler, trädgård och kuriosa, präglas av ett stort mått lantlighet.

Helms antikvitetshandel
Öppet tor 12-19, lör 11-16 eller enligt överenskommelse (070-7126610).
Vassunda prästgård (längs med väg 255 (gamla Stockholmsvägen) i höjd med Vassunda kyrka).
Möbler och konsthantverk från 1750-1850.

I Helms Antikvitetshandel i Vassunda prästgård känns dammet och kaoset från en loppis avlägset. I den lilla nyrenoverade bak- och bykstugan på gården har Niklas Helms möbler och konsthantverk från 1750 till 1850. Jag säljer bara onödiga saker, säger han med ett lite skevt leende. Niklas har tidigare bedrivit verksamheten i Stockholms finkvarter men har nu tagit den med sig ut på landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om