Här träffas barn och vuxna på lika villkor

De träffas hemma hos varandra, fikar eller äter. Eller tillbringar semestern tillsammans. Inför jul och nyår gör de upp gemensamma planer.Det skulle kunna ha varit ett kompisgäng från skoltiden som håller kontakten, eller en grupp studenter som festar tillsammans. Men det är Uppsalas lokalförening av Makalösa föräldrar.

Uppsala2000-12-14 00:01
Sveriges Makalösa föräldrar bildades som riksförening för fyra år sedan och målgruppen är ensamstående föräldrar. I dag finns 1 000 medlemmar utspridda över hela landet.
Syfte är att motverka den isolering eller brist på vuxenkontakt som ensamstående föräldrar lätt hamnar i, och att ge föräldrarna möjlighet att träffa andra som är i samma situation.
För barnen som lever med en förälder kan det bli en chans att få nya vänner och träffa andra barn som lever i samma familjekonstellation.
För ungefär ett år sedan bildades Uppsalas lokalförening, som en av flera i landet. Lokalföreningarna fungerar som nätverk med egna aktiviteter och umgänge.
- Styrkan ligger i att träffa andra föräldrar i samma situation. För barnen kan det vara en fördel att träffa andra barn som också har ensamstående föräldrar. Då får de se att deras egen pappa inte är särskilt konstig, säger Anders Wedin, en av medlemmarna.
För dagen träffar några ur Uppsalaföreningen inför ett styrelsemöte hemma hos medlemmen Åsa Ohlén. Hon har just lagat köttgryta och doften av jasminris intar vardagsrummet.
När alla sätter sig ner blir det överfullt kring bordet. Nästan alla har sina barn med.
Efter måltiden ska de diskutera föreningens planer för julfirande och nyår. Alla är ense om att just julen är den storhelg då icke-kärnfamiljen sätts på hårt prov. Att det är då som förväntningarna på ett slags familjelycka drivs till sin spets.
- Julen är pest, säger Anneli Bengtsdotter.
- Precis som alla storhelger, om man inte har någon släkt. Då gäller det att ordna förberedelserna i tid. Fast ibland har jag och mina barn tagit en sista minuten-charter.

Många har släkten på långt håll
Kjell Olofsson, som är ordförande i lokalföreningen, påpekar att just Uppsala är en sådan stad med många inflyttade som har släkten på långt håll. Själv kommer han från Härjedalen.
- Vårt julfirande brukar bli ganska improviserat. Planerat dagen innan. Det är väl kanske ett sätt att försöka förtränga det hela, men också ett utslag av tidsbrist.
Förutom storhelgsfirande och andra sammankomster arrangerar Makalösa föräldrar sommarkollo, där barn och vuxna är tillsammans, dessutom mindre utflykter eller resor. Det kan vara något så enkelt som en badresa till Fyrishov.

"För lite tid"
I Stockholm är det på gång att starta landets första barnvaktspool efter en modell som bygger på idén att tjänst ger gentjänst.
- I Makalösa föräldrar träffas barn och vuxna på lika villkor, säger Åsa Ohlén.
- Ensamstående föräldrar har för lite tid till allt. När man ska träffa vuxna i andra sammanhang måste man skaffa barnvakt och det innebär ofta en splittring mellan ens egna och barnens behov av att vara med mig. I föreningen kan jag kombinera allt. Barnen är med och har kul med varandra. Jag behöver inte hyssja åt dem och känna att de stör vuxensamtalet för barnen får låta och ta plats.
Till rikskansliet i Stockholm ringer ensamstående föräldrar. För somliga är det första gången de talat med någon om sin situation. När det handlar om svåra problem som vårdnadstvister, misshandel, övergrepp och annat hänvisar kansliet vidare till professionell hjälp.

Fungerar opinionsbildande
Men föreningen har inte bara en social funktion. Viktigt är också att vara opinionsbildande och sprida kunskap om gruppen ensamstående föräldrar. Bland annat för att motverka bilden att av ensamstående föräldrar och deras barn skulle vara en homogen grupp eller ett slags offer eller "stackare".
Sedan i våras är riksföreningen referensgrupp hos Socialstyrelsen och remissinstans hos både justitiedepartementet och socialdepartementet.
Anders Wedin i Uppsala har bland annat engagerat i sig i frågan som nyligen var hett löpsedelsstoff - den om att frånskilda pappor också ska få del av barnbidraget.
- Att föräldrar efter en skilsmässa fortfarande inte kan dela på barnbidraget är bara ett av flera tecken på att myndigheter inte hunnit med i samhällsutvecklingen, säger Anders Wedin.
- Fortfarande är ju kärnfamiljen normen. Men i dag finns ju en hel flora av olika familjebildningar. Antalet ensamstående är till exempel en grupp som bara växer.

UNT-FAKTA
Svårt att betala löpande utgifter

Det råder stor ohälsa i gruppen ensamföräldrar beroende på ekonomiska problem och social isolering.

  • 30 procent av alla ensamstående mammor måste någon gång under året söka socialbidrag.
  • 40 procent av alla ensamstående föräldrar har svårt att betala löpande utgifter.
  • 40 procent av alla underhållsskyldiga är listade hos kronofogden.

    Källa: Makalösa föräldrar
  • Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om