Hunden Wilma väntar lydigt och tyst innanför dörren till ettan i Fålhagen. Hon är en blandning mellan chihuahua och dvärgpinscher och vill gärna bli kliad på magen. Treåriga Wilmas karriär inom agility och den nya hundsporten rallylydnad har gått spikrakt uppåt sedan matte Emma Hortlund började tävla med henne. Emma Hortlund visar priserna de har vunnit tillsammans.
– I bland är det rosetter eller någon liten pokal, men för det mesta vinner man hundmat, säger hon och visar en stor hundmatspåse som väger fem gånger så mycket som Wilma.
– Hon är nästan självförsörjande när det gäller hundmat, säger Emma Hortlund stolt.
Rallylydnad är en ny tävlingsform som påminner om agility, men som innehåller andra typer av moment. I agility gäller det att ta sig runt en hinderbana på kortast tid, medan rallylydnad mer handlar om att klara av olika vardagsnära moment, som till exempel att snurra, backa eller hoppa över någonting på kommando. Sporten blir officiell 1 juli, men Emma Hortlund är redan instruktör och håller i utbildningar för andra hundägare.
– Vi skaffade Wilma som en sällskapshund, men med tiden har det bara blivit mer och mer hundaktiviteter. Det är en helt ny värld som har öppnat sig. En hundvärld.
Det är ingen slump att det som var menat att vara en liten del av Emma Hortlunds liv i stället växte till en stor och tidsslukande hobby. Hon beskriver sig själv som en person som lätt blir rastlös och som på något sätt alltid lyckas fylla schemat till bredden.
– Jag gillar att ha mycket att göra. Varenda kväll har jag något att göra efter jobbet, berättar hon.
Emma Hortlund är nyfiken och intresserad av det mesta. När hon inte jobbar eller tränar och tävlar med Wilma fyller hon sin fria tid med hästhoppning och dressyr, håller kurser för andra hundägare, tränar löpning och går på gym. Dessutom har hon ett stort musikaliskt intresse och har tidigare skrivit låttexter, uppträtt live samt gett ut en syntskiva tillsammans med sambon Wilhelm. Och så är hon en riktig läslus som alltid har en bok på gång.
Det var hennes många intressen som fick henne att utbilda sig till projektledare för några år sedan.
– Jag valde projektledarutbildningen på grund av att det var svårt för mig att välja en speciell bransch. Jag är intresserad av allt möjligt, så det skulle bli svårt att välja någonting specifikt. Nu kan jag jobba som projektledare i vilken bransch som helst.
Men det är ändå litteraturintresset som drev henne mot den anställning hon har nu, som administratör på Litteraturvetenskapliga institutionen och Institutionen för idé- och lärdomshistoria.
– Jag såg en annons i tidningen om att det fanns en ledig tjänst på Litteraturvetenskapliga institutionen och jag tänkte direkt att jag måste söka. Nu har jag jobbat där sedan i augusti och jag trivs mycket bra. Det är kul att omge sig med människor som tycker så mycket om böcker.
Emma Hortlund är nu inne på sitt femte år i arbetslivet och tycker att det ska bli skönt att fylla 30.
– Det är inte så farligt som jag trodde, men jag har på något sätt missat att vara 29 år eftersom jag förberett mig mentalt inför 30-årsdagen under det senaste året. Nu tycker jag att det låter vuxet att fylla 30. Jag känner mig inte äldre än 25, men jag tror att jag kommer få en annan typ av respekt som 30-åring jämfört när jag var 21 eller 22. Det kommer automatiskt med åldern.
Lite vuxengrejer ska hon ändå hitta på. Hon och sambon ska till exempel snart flytta till en större lägenhet.
– Den nya lägenheten ligger bara 100 meter bort. Vi trivs jättebra i Fålhagen.