Han trivs i den Engelska parken

Christophe Pellegrini stannar sin svartglänsande Alfa Romeo vid Engelska parken i Söderfors och promenerar till det grekiska templet, ett ställe han gillar att besöka och promenera i.

Foto: Anders Badner

Uppsala2015-05-06 08:00

Templet är också något som gjorde honom en smula förbryllad första gången han kom till Söderfors.
– Ett grekiskt tempel. Jag trodde jag kommit på fel flyg och inte hamnat där jag skulle.
Då var för ungefär fem år sedan och anledningen var att utföra ett examensjobb på Erasteel, som slutpunkt på fransk civilingenjörsexamen.
– Det var lågkonjunktur och inte så lätt att hitta företag till examensarbeten. Men min handledare hade goda kontakter på Erasteel och jag ville gärna komma utomlands för att få internationella erfarenhet och bättre språkkunskaper.

Efter avslutat exjobb återvände han till Frankrike.
Men redan efter ungefär ett år kallade Söderfors och Erasteel igen, med uppdrag inom processutveckling och en tillfällig anställning som snart övergick i fast tjänst. Han hade inte svårt att tacka ja.
Söderfors hade gett mersmak och om de första intrycken av grekiska tempel och engelska parker var aningen förbryllande, så är det en miljö som kan sägas passa honom utmärkt.
– Jag är ganska europeisk, säger han blygsamt.

Ganska betyder till exempel att han är franskfödd av italienska föräldrar, vilka han alltså hedrar bland annat genom att köra italienskt. Vidare att han stortrivs i Sverige med jobb i en fransk koncern och tycker om det mesta i skandinavisk matväg inklusive falukorv.
– Jag gillar att laga mat. Det blir mycket franskt och italienskt. Här har jag börjat äta mer fisk, till exempel lax. Falukorv med sin typiska smak är också gott. Överhuvudtaget finns det mycket bra matprodukter i Sverige.

En sydeuropé som tagit till sig det nordi­ska köket har mer gott att säga om Sverige.
– Här är en bredare debatt med större möjlighet för alla att delta, säger han och jämför med hemlandet. Där är det större avstånd mellan exempelvis väljare och politiker, som i alla fall på högre beslutsnivåer i stor utsträckning tillhör en samhällselit.
Han sätter också plus för den större kompromissviljan, som han anser även har betydelse i näringslivet. Som fostrad i fransk skola och industritradition, mer hierarkiska och med en anda av chefen-bestämmer som grundbult, har han fått vänja sig vid ett klimat präglat av diskussion, kompromisser och samförstånd.
– Bra och en fördel för Sverige. Jag tror generellt sett att det utvecklar mer kreativitet, säger han.

Den egna kreativiteten utvecklar han i metallindustrin, som i Söderfors har anor från slutet av 1600-talet. Då inleddes bruksverksamheten på orten och var från början inriktad på att tillverka ankare till den svenska stormaktsflottan. I dag är det ett högteknologiskt arbete med avancerade processer.
– Jag arbetar mycket med pulvermetallurgi och jobbar med produktutveckling, försäljning och produktion. Pulverstålet har många fördelar, säger han och ger som exempel att Erasteel kan erbjuda pulver av hög kvalitet med breda användningsområden som verktygstillverkning och komponenter i bil- och oljeindustri.
– Erasteels kunder kan tillverka komponenter nästan med den form som slutprodukten ska ha.

Ett stort produktområde är stålverktyg av olika slag. Om det går att pressa ihop pulver till en Alfa Romeo Giulietta är där­emot inte något som intervjun avsåg att klargöra. Bilen passar i alla fall en fransk-italiensk metallurg när han tar en sväng till Engelska parken i Söderfors.

UNT gratulerar
Namn:
Christophe Pellegrini
Aktuell: Fyller 30 år onsdagen 6 maj.
Familj: Ingen i Sverige, men många släktingar i både Frankrike och Italien.
Jobbar: Ingenjör på Erasteel Kloster AB, Söderfors.
Bakgrund: Civilingenjör i materialvetenskap.
Intressen: Aktiv i Tierps Judo, naturen, MTB-cykling, mat, ekonomi, politik och samhällsfrågor i brett perspektiv.
Favoritlag: Inte överdrivet fotbollsintresserad, men håller av lokalpatriotiska skäl på FC Metz från hemtrakten Lorraine i nordöstra Frankrike. Ett lag i franska förstaligan som just nu kämpar i botten, ”men de spelar ju mot Zlatan”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!