Han stressar bara för barnens skull

Trots tidningsbranschens ständiga kamp för överlevnad är Schibsteds vd Raoul Grünthal inte särskilt stressad. Bara en sak kan rubba hans lugn. När han känner att han inte ”levererar” för sina barn.

Högsta hönset. Raoul Grünthal, koncernchef för Schibsted Sverige, fyller 50 år.

Högsta hönset. Raoul Grünthal, koncernchef för Schibsted Sverige, fyller 50 år.

Foto: Anders Wiklund/TT

Uppsala2016-07-26 07:00

Som koncernchef för Schibsted Sverige är Raoul Grünthal en av medievärldens mäktigaste doldisar. Den svenska delen av Schibstedskoncernen har 1 600 ­anställda på bland annat Svenska ­Dagbladet, Aftonbladet och Blocket. Han skyr vare sig makt eller egen medie­exponering, men drivkraften är en annan.

– Jag går i gång på uppdraget. Det känns meningsfullt att driva diskussionen som formar vårt samhälle och vår självbild, säger han.

Osökt tar han upp exemplet Gula ­båtarna, där Schibsted tillsammans med Sjöräddningssällskapet har medverkat till att rädda livet på 1 892 båtflyktingar på “Dödens hav”.

– Vi blir mindre värda om vi bara tittar på när barn drunknar. Det känns ­fantastiskt att hjälpa folk som är i samma situation som min pappa var för 70 år sedan, då han kom som flykting från Estland.

Som utpräglad entreprenör har Raoul Grünthal ännu en drivkraft: Att lotsa koncernen genom det digitala paradigmskiftet.

– Det kräver oerhört mycket affärsmannaskap för att “produkten” ska överleva. Det är kul, men också allvarligt. Om man misslyckas kan det få mycket stora konsekvenser.

Finns Svenska Dagbladet kvar som papperstidning om tio år?

– Tidningen är starkt kopplad till papper så jag tror att papperstidningen finns kvar under lång tid. Men i huvudsak kommer tidningen att finnas digitalt, ungefär som Aftonbladet i dag. Det är positivt att folk är beredda att betala för digitalt innehåll. Så var det inte för fyra–fem år sedan. Hoppas trenden ­håller i sig, säger han.

Ändå menar Raoul Grünthal att jobbet inte är allt.

– Mitt värde som person uppstår inte av framgångar i yrket.

Varifrån kommer denna grundmurade självkänsla?

– Det kan låta lite platt, men jag hade en bra barndom. Vi var fem syskon så jag fick förtroende och fick klara av mycket själv tidigt.

Som mellanbarn kan en viss diplomatisk förmåga ha följt med, menar han. Och mer därtill:

– Som mittbarn kan man både ge och ta order.

En dag fick föräldrarna för sig att barnen skulle få uppleva ny kultur och nytt språk. Flyttlasset gick från småländska landsbygden till Paris. En omvälvande omställning för en tioåring kan tyckas.

– Nej, det var ingen “big deal”. Jag hade trygghet runt omkring mig.

Sex år senare fick tonåringen ett stort förtroende. Han blev tillfrågad av ­skolledningen om att starta Lisa, en svensk skoltidning som snart utvecklades till en tidning även för andra svenskar i Paris.

Ändå, trots att han liksom sin pappa frossade i tidningar, fanns ingen tanke på att ägna livet åt mediebranschen, han ville hålla på med affärer. Efter 3,5 år på Handelshögskolan i Stockholm och ett par års extraknäckande som ekonomijournalist startade Raoul Grünthal ­Finanstidningen, en konkurrent till ­Dagens industri som han tyckte var alltför “flamsig”.

– Jag tyckte att jag var mycket bättre än alla ekonomijournalister och hade mycket att komma med. Jag hade inte världens ödmjukaste självbild…

På den vägen blev 22–åringen entreprenör. Så småningom lämnade han finansbranschen för att som 36–åring rekryteras som vd och chefredaktör på ­Tidningarnas Telegrambyrå (TT). Och ­sedan 2006 är han på Schibsted.

Högt tempo till trots blir han sällan stressad på jobbet. Däremot privat.

– Jag kan bli stressad när jag känner att jag inte levererar för mina barn. Då försöker jag att bättra mig. För att fungera som förälder gäller det att planera och ha disciplin i jobbet. Jag har svårt att tänka mig att ta ett jobb som inte skulle fungera med familjen, säger Raoul Grünthal. (TT)

UNT gratulerar Raoul Grünthal.

Fyller: 50 år den 28 juli 2016.

Gör: Chef för Schibsted Sverige och executive vice president i Schibsted Media Group.

Bor: Stockholm.

Familj: Fru och två barn 9 och 12 år.

Så firar han födelsedagen: Med familjen.

Om att fylla 50: “Det känns helt okej. 50 känns inte mycket. Äntligen vuxen!”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!