När Joacim Kåkemyhr verkligen har bestämt sig för något, då kämpar han tills det blir så. Sedan spelar det inte någon större roll vad det är han har bestämt sig för.
– Som den där stolen bakom dig till exempel. Jag såg en sådan på en bild en gång och så tänkte jag: Det där kan väl inte bara så svårt, säger han och pekar på en ganska stor brun trästol med välvd rygg som han gjort.
Uterummet där vi sitter har han förresten också byggt själv och stenplattorna som leder från radhusgatan och hit till baksidan har han också lagt. Han har tittat efter hur man ska göra på Youtube och sedan utfört jobbet själv.
Ser man till det yrkesmässiga livet bestämde sig Joacim Kåkemyhr redan i tredje klass, han skulle bli kock.
Bland annat var det hemkunskapen som födde intresset.
Familjen tyckte kanske inte det var den bästa idén men han hade bestämt sig och då blev det så.
I fjärde klass började han och klasskamraterna läsa om Europas länder och då bestämde han sig för att arbeta utomlands, och visst blev det även så.
– Fast då förstod jag nog inte riktigt vad utomlands betydde för jag insåg ganska snabbt att världen är ju väldigt stor, säger han och skrattar.
När han hade klarat av lumpen i flottan så var det dags. Han flyttade till Wien och fick jobb på Hotel Imperial, stadens motsvarighet till Grand Hotel där kristallkronorna och guldstatyerna avlöser varandra.
– Då tänkte jag att här blir jag kvar, men så blev det ju inte riktigt, säger han.
Även om det var en väldigt lärorik tid så ville han se mer av världen, han gick ombord och fick arbete i köket på lyxkryssaren Queen Elisabeth. II
– Så jag har nog varit på de flesta platser i världen, men bara en halvtimme på varje ställe, säger han.
Under tiden han jobbade på båt blev arbetspassen långa och han jobbade i princip alla dagar i veckan. Han minns bara två lediga stunder – en lunch i Stockholm och en frukost i New Port – under ett halvår.
Många beslut han fattat har skett på impuls. När han senare flyttade till alperna bestämde han sig för att lära sig åka skidor och snowboard för det tyckte han såg skojigt ut. Han bestämde sig dessutom för att bli bäst, så det slutade med att han blev instruktör.
När han efter sju år utomlands bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige så spelade det ingen större roll var han skulle hamna och det slutade med Göteborg. Där väntade kärleken, Linda som då pluggade till tandsköterska och i dag är Joacim Kåkemyhrs hustru.
Sedan dess har han arbetat med mat och sakta gått från restaurangbranschen till livsmedelsbranschen. Han fick erbjudande om att driva företagsrestauranger, vilket han gjorde ett bra tag. Samma företag fick sedan i uppgift att starta både restaurang och livsmedelsbutik på Akademiska sjukhuset och så blev han introducerad även för den världen.
Hustrun Linda hade blivit vän med hustrun till stormarknadschefen för Coop Forum i Boländerna och det kom sig att de båda paren skulle åka på älgsafari i en älgpark tillsammans.
– Vi började prata jobb och så sa han: Vi behöver någon som du.”
Genom jobbet träffar han väldigt mycket människor och det hjälper honom att vara glad. För Joacim Kåkemyhr är väldigt glad.
– Vissa frågar till och med: Hur kan du vara så glad jämt? Men jag vet inte. Jag är bara väldigt positiv.
Han gillar att vara spontan och impulsiv och tycker att man måste testa på mycket.
– Man kan aldrig vara bäst från början, säger han.
Just det är något han också vill överföra till sina barn. Låta dem pröva på en massa saker så att de inte får en för snäv världsbild.
För det handlar om att testa, pröva på och kämpa på. Joacim Kåkemyhr har själv ett stort mål kvar.
– Jag ska bli miljonär innan jag fyller 50 år, säger han och ler.