Han föddes på stationen

Anders Lundqvists familj firar i år hundraårsjubileum i Uppsala brandförsvar. 1908 började farfar Otto Lundqvist arbeta som brandman. Hans son och sonson följde i samma spår.

Anders Lundqvist på sin arbetsplats, Rosendals brandstation.

Anders Lundqvist på sin arbetsplats, Rosendals brandstation.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2008-11-24 10:45
Anders Lundqvist 100-årsfirande har nyligen passerat, men det blev inte något större kalas. I stället blev det arbete, som vanligt.
- Jag har aldrig ångrat att jag valde det här yrket. Men första gången jag blev erbjuden ett jobb här så tackade jag nej eftersom pappa tyckte det var dåligt betalt. Jag kunde på den tiden tjäna mer som nyutbildad byggnadssnickare.
Hur det än var så drogs Anders Lundqvist till brandmannayrket. Eftersom förmännens familjer tidigare bodde på brandstationerna så är Anders Lundqvist uppvuxen i den miljön.
Liksom sin far föddes han till och med på brandstationen!
- Första kontakten jag hade med en brandchef var när jag pallade äpplen. Brandchefen hade på den tiden en fin trädgård vid stationen.
Efter mötet med den chefen har Anders Lundqvist arbetat under fyra chefer, och i slutet av sommaren kommer han att hinna med sin femte chef.
- Det är lite lustigt att jag just nu i november har nått min pensionsålder, 58 år, samtidigt som vår släkt har arbetat här i hundra år. Men jag tänker vara kvar ett tag till. Jag tar ett år i taget från och med nu.

Vad har varit bäst med att vara brandman?
- Det är helt klart kamratskapet. Annars skulle man nog inte kunna genomföra ett sådant här jobb. En annan fördel är att man får träna på arbetstid.

Vilka är nackdelarna?
- Det är att det kommer in ekonomi i allt nuförtiden. Det tycker jag inte om.
Under åren inom brandförsvaret har Anders Lundqvist varit med om många dramatiska händelser. Bland annat då Flustret brann ner och då Uppsala energis torvlada i Boländerna brann i flera veckor.
- Flustret var en dramatisk händelse eftersom det var fullt med ungdomar i lokalen då byggnaden fattade eld, alla klarade sig, säger Anders Lundqvist som även arbetar ihop med Uppsalas både första och fortfarande enda kvinnliga brandman. And­ra förändringar under årens lopp har varit att brandmännen inte längre kör ambulans, utan att det har blivit ett annat yrke nu med proffs på sjukvård.
- Det tycker jag är en bra förändring. För övrigt åker vi ut på många fler bilolyckor nu, eftersom bilarna ju går mycket snabbare än förr och det har kommit till många farliga kemikalier som vi måste ha kännedom om. Överhuvudtaget är nog tempot högre i dag.

Han skrattar till när han tänker ännu längre tillbaka.- Ja, om man tittar tillbaka har det ju hänt en del med yrket sedan farfar arbetade här i stan. På farfars tid kördes vattnet ut med hästar och farfar kom in i yrket tack vare att han var bra på hästar.
Farfar Otto Lundqvist var förman på Uppsala brandstation som låg på Dragarbrunnsgatan. Senare flyttade brandstationen till hörnet av Kungsgatan och Skolgatan. Och det var i den vackra tegelbyggnaden som Anders Lundqvist föddes.
- Att jag valde det här yrket har jag faktiskt aldrig ångrat och jag tror att även pappa blev nöjd efter att jag hade jobbat ett tag.
Personligt

Familj: Hustrun Ann-Marie Westblom och två vuxna döttrar.
Intressen: Båtar. Har en liten motorbåt på Ljusterö.
Övrigt: Anders pappa Gunnar Lundqvist var känd kanotist. Han erövrade bland annat fyra SM-guld samt ett stort antal andra mästerskapsmedaljer. Han deltog även i OS
i Berlin 1936.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om