Han växte upp i ett arbetarhem i Kiruna och beskriver en trygg uppväxt med mycket idrott. Mamma jobbade inom vården och pappa var industriarbetare. Båda blev småningom egenföretagare.
– Nästan alla fäder däruppe körde skoter. När mina kompisar frågade Vad har din pappa för skoter? måste jag svara ingen, säger Peter Huotila.
Han gillade att spela hockey men som sjuåring började han med brottning. I tolvårsåldern tröttnade han lite på det, men mamma Vega ville inte att han skulle sluta:
– Mamma trodde på brottningen och engagerade sig i den lokala föreningen. Så jag höll på tills jag var 17, vilket jag är tacksam för i dag, säger Peter.
I hemlighet drömde han om att sjunga i kör, och han drömmer än i dag.
– Men på 70-talet kunde man ju inte sjunga i kör i hockeystaden Kiruna, förutom möjligen hejaramsorna på favoritlaget Kiruna AIF!
Peter är en stor serietidningsälskare och började prenumerera på Fantomen 1975, när han var tio år. Han ritade egna serier och skrev insändare som publicerades i tidningen under rubriken Fantomen talar.
Här påpekade han inkonsekvenser i historierna.
– När en brittisk främlingslegionär skrek ”Merde!” i en pratbubbla undrade jag till exempel om inte det varit rimligt att han svurit på engelska, förstaspråket. Jag fick ett seriöst svar i tidningen som kretsade kring att han språkassimilerats efter många år i Främlingslegionen, säger Peter som fortfarande är prenumerant.
Efter gymnasiets na-linje med it-inriktning gjorde han lumpen som fjälljägare (samma år som Fredrik Reinfeldt men i ett annat kompani). 1985 lämnade han Kiruna för Helsingborg, där han fått jobb på Jison System AB, konsulter åt IBM.
– Jag jobbade med systemutveckling och it-stöd. Den chans min dåvarande chef Bengt Johnson gav mig som 20-åring då, den finns inte på kartan i dag, säger Peter som i sitt yrkesliv själv sedan anställt många människor.
1987 kom han till Uppsala för att läsa teknisk fysik. Han engagerade sig i studentidrotten och Norrlands nation. Efter sin civilingenjörsexamen undervisade han i matematik och numerisk analys vid Mälardalens högskola, och läste finska och historia i Uppsala – av rent intresse.
– Jag ville läsa vid akademin på riktigt, ha seminarier och akademiska diskussioner! Att läsa teknisk fysik var förutsägbart, som på gymnasiet, säger Peter.
Han inledde sin statliga bana som avdelningschef vid Ekonomistyrningsverket. Han pendlade i sju år, och upplevde vid några tillfällen svåra tågförseningar.
– Ironiskt nog var det första uppdraget jag fick när jag började jobba här i stan var att titta på hur mycket tågförseningarna kostade, säger Peter som 2010–2012 var stabschef på ledningskansliet vid länsstyrelsen under landshövding Peter Egardt. Makarna Lena och Peter Egardt tävlade för övrigt i samma lag som Peter i P4 Upplands frågesport Pelle Svarslös, och vann hela tävlingen 2015.
Peter har varit chef de senaste 15 åren – vid Länsstyrelsen i fem år – och har i dag tjänstetiteln samhällsutvecklingsdirektör.
– Eftersom jag är samhällsintresserad tycker jag att det är ett fantastiskt, mycket ansvarsfullt jobb med spännande arbetsuppgifter. Det handlar främst om Uppsalas utveckling: byggande, integration och översiktsplaner, men också ”mjukare” frågor som världsarvsfrågor och frågor om våld i unga relationer.
Han hälsar på sin pappa och sin syster i Kiruna minst en gång per år. Då träffar han gamla bekanta och njuter av stan, där så mycket är på gång just nu.
– Fast det är Uppsala som är hemma. Jag vet inte när och hur det skedde, kanske när barnen började skolan. Men jag har fortfarande mina skidor däruppe.