Han är ännu mitt i livet - vid 65

Martin Wierup känner att han fortfarande är mitt i livet, trots att han nu fyller 65 år.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2008-10-06 11:29
Martin Wierup är prästsonen som sedan barnsben lärt sig att alla männi­skor är lika värda.
- Det bär jag med mig. Jag värderar alla lika, fjäskar inte för överheten, visar alla respekt, säger han med sin välljudande basstämma, värdig sitt medlemskap i The Gloryfires.

Värderingen från prästhemmet (med fem bröder) i skånska Löderup får han möjlighet att tillämpa i dialogen med medarbetarna på Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap. Under hans fem år som chef där har han "smält ihop åtta institutioner till en fungerande enhet".
- Jag är angelägen om att männi­skor syns, att organisationen är öppen och kreativ. Jag vill ha konstruktiv kritik, annars går utvecklingen inte framåt. Men man ska vara generös och även ge positiv respons.

Martin Wierup är också den rikskände veterinären som gav sig in i debatten om den galna kosjukan och fågelinfluensan. När katastrofscenarion duggade som tätast och "alla sprang åt samma håll" framträdde han i tv (Agenda) och dagstidningar och lugnade allmänheten.
- Mat och sjukdomar berör och människan är rädd. Därför får sådana risker för människan stora rubriker och det är lätt för forskare att gå ut och skrämma folk. Men man bör vara ansvarsfull och inte spela på den här rädslan.
- För att dämpa paniken gick jag ut med saklig information. Jag tycker att vi kan känna oss trygga med vår mat. Vi har bra kontroll på djur- och livsmedelsområdet, säger han som borde veta.

I över tre decennier har han med liv och lust arbetat med veterinära frågor. Oavsett vilken roll han har för stunden, distriktveterinär, docent i bakteriologi, statsepizootolog, professor eller chef för Svenska Djurhälsovården, upplever han arbetsglädje. Han brukar aldrig titta på klockan och hoppas att arbetsdagen ska lida mot sitt slut.
Särskilt glad och stolt känner han sig över arbetet inför Sveriges inträde i EU, då han värnade om Sveriges intressen rörande antibiotika och salmonella.

Hans erfarenhet av att samverka internationellt är diger, god och pågående. Han har varit oberoende eller Sveriges expert i såväl EU, WHO som Världsbanken; dagen efter intervjun bär det av till EU-möte i Barcelona.
- I det internationella arbetet är det högt i tak och man kan påverka med bra argument. Folk är öppna för olika uppfattningar. Det är det som är fint med EU, man kan ha diametralt skilda uppfattningar utan att de personliga relationerna tar skada. Tvärtom, de blir starkare: människan kommer fram när man vågar lyfta frågorna.
- I Sverige är vi försiktigare och jantelagen har fortfarande mycket att säga till om. Här uppfattas ofta en avvikande uppfattning som kontroversiell. Det lägger hämsko på verksamheten, säger han resolut.

Trots att han lämnar sitt chefskap, har han inga planer på att trappa ner efter 65. Kanske är det tack vare stimulansen på jobbet och motionspassen som han känner sig "mitt i livet".
- Jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor. Vi får se vad jag hittar på, säger Martin Wierup.
Personligt
Namn: Martin Wierup.
Aktuell: fyller 65 år på onsdag, 8 oktober.
Bor: Lägenhet i centrala Uppsala.
Yrke: Veterinärråd i bakteriologi, professor och prefekt vid Institution för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap.
Familj: "Tre härliga killar!" En sonhustru och tre barnbarn.
Fritidsintressen: Bas i kören The Gloryfires. "Det är häftigt. Jag mår bra av att sjunga och har härliga kamrater där." Därutöver odlar han ett stort konstintresse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!