Gränslöst tema på Arkivens dag

I dag firas Arkivens dag över hela Sverige under temat Gränslöst. Här i Uppsala bjuder nya Fyriskällan på spännande och varierade programpunkter under hela lördagen.

Jonas Sandström och Gunilla Fällman uppskattar närheten till Stadsbiblioteket.

Jonas Sandström och Gunilla Fällman uppskattar närheten till Stadsbiblioteket.

Foto: Jonas Tetzlaff

Uppsala2015-11-14 08:00

Sigrid Kahle, FNL-rörelsen och cirkusaffischkonst verkar i förstone inte ha någon gemensam nämnare. Men de samsas under rubriken Gränslöst hos Fyrisskällan på S:t Olofsgatan.

Det är bara ett par månader sedan Uppsala- och Upplandssamlingen flyttade samman med Stadsarkivet och Folkrörelsearkivet i kvarteret Sandbacken, på S:t Olofsg 15, och och bildade Fyriskällan. UNT Familj träffade bibliotekarie Gunilla Fällman och arkivarie Jonas Sandström som är mer än nöjda med de nya lokalerna som har närkontakt med Stadsbiblioteket.

– Det är en dröm som har blivit verklighet. Nu slipper allmänheten och privatforskarna korshänvisas hit och dit. Allt material står till förfogande för privatforskare och allmänt intresserade på ett ställe, säger Gunilla.

– Och vi kompletterar varandra, tillägger Jonas.

Folkrörelsearkivet har ett rikt bildmaterial, främst från föreningslivet, och med många lokala miljöer. Allt material är scannat och tillgängligt.

– Det finns nästan alltid människor med på bilderna, till skillnad från bilderna i Stadsarkivet, säger Jonas. Stadsarkivets material utgörs bland annat av sekretessbelagda handlingar från till exempel socialnämnden. När det för några år sedan blev aktuellt med ersättning till fosterhemsplacerade kom det flera personer till arkivet för att kolla sina egna sociala akter, berättar han.

Temat för årets Arkivens dag är Gränslöst, och på programmet som har en påfallande stor spännvidd finns Pippi Långstrump, Sigrid Kahle, den svenska FNL-rörelsen och polsk cirkusaffischkonst. Nio museer/institutioner samverkar, och ordet gränslöst har fått vitt skilda uttryck.

– Årets tema, Gränslöst, är så inspirerande och gav oss rika tillfällen att spåna åt alla håll, säger Gunilla. Eftersom det är Astrid Lindgrens födelsedag i dag, och Pippi Långstrump fyller 70 i år, var Pippi given. Hon presenteras i form av en ”boktopp” med Pippiböcker på olika språk.

– Om någon är gränslös så är det Pippi!

Konstmuseet visar polsk cirkusaffischkonst och en utställning med cirkusbilder inspirerade av affischerna, gjorda av fjärdeklassare i Eriksskolan. Här syftar gränslösheten snarast på trotsanden av tyngdlagen.

Som ett uttryck för en annan sorts gränslöshet – den gränslösa solidariteten – finns även den svenska FNL-rörelsen representerad i en av utställningarna. Det är i år 50 år sedan FNL-rörelsen bildades och 40 år sedan det blev fred i Vietnam. Jonas, som har sin bakgrund i Folkrörelsearkivet, är väl insatt i FNL-rörelsen i Uppsala.

– Uppsala FNL-grupp grupp utmärkte sig starkt för att man förde en envis och konsekvent kamp att flytta fram yttrandefrihetens gränser, säger han.

Dagen kommer att inledas med visningar av Fyriskällans arkiv och samlingar, och invigs sedan av kommunalrådet Mohamad Hassan. Under eftermiddagen blir det högläsning för barn med författaren Anette Skåhlberg, och några föredrag på temat gränsöverskridande.

– Vi är mycket glada över att författaren Carl-Göran Ekerwald kommer hit och berättar om Sigrid Kahle och om sitt arbete med boken om henne, säger de.

Även Landsarkivet vid von Kraemers allé bjuder på ett rikt och varierat program under lördagen, till stor del inriktat på privatforskning. Nybörjarsläktforskare undervisas av Maj-Lis Lundblad, och Roland Skoglund håller föredrag under rubriken Emigrantforskning. Temat gränslöst återfinns även i Sten Nymans föredrag Kartor och ritningar i Landsarkivet.

Fakta

Arkivens dag: Dagen infaller alltid andra lördagen i november, och firas gemensamt över hela Norden. 2015 års tema är Gränslöst. För arrangemanget i Fyriskällan svarar nio museer och institutioner: Folkrörelsearkivet, Konstmuseet, Landsarkivet, Landstingsarkivet, Medicinhistoriska museet, Stadsarkivet, Stadsbiblioteket, Upplandsmuseet och Uppsala universitetsbibliotek

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om