Granskar staten och hör tågen rassla

Foto: Jonas Tetzlaff

Uppsala2015-08-13 06:00

Hon växte upp i den då nybyggda stadsdelen Nyby på 70-talet. Hennes mamma var textillärare och hennes pappa jobbade med IT-support på SLU. Karolina tyckte om skolan så pass mycket att läraryrket länge var hennes drömjobb (än i dag har hon en pedagogisk sida som hon gärna odlar).

– Att lära sig saker är kul. Dessutom är jag en väldigt nyfiken person, och gillar kontakten med andra, säger ­Karolina som var inställd på att bli lärare i historia och samhällskunskap, ämnen som intresserar henne.

Efter gymnasiet på Lundellska arbetade hon ett år som au pair i favoritlandet Italien innan det var dags att välja livsbana:

– Mamma, som älskade elevkontakterna, varnade mig för en lärarroll i förändring.

Karolina följde hennes råd och läste i stället in en pol mag här i Uppsala, med statskunskap som huvudämne. Parallellt arbetade hon extra som lärare. Hon var färdig med sin utbildning när hon hoppade på ettårsuppdraget som kårordförande 2001.

– Det var en oerhört lärorik tid, och det var spännande och intressant att i olika sammanhang representera studenterna.

Under gymnasieåren engagerade hon sig i Ungdomens nykterhetsförbund och även i Liberala ungdomsförbundet.

– Jag tyckte att det var roligt att driva verksamhet och delta i beslutsfattande. Bland annat var jag med och drev Café Mumrik på Kungsgatan under 90-talet, säger Karolina som numera har lämnat sitt nykterhetspolitiska engagemang:

– Men på den tiden kändes det viktigt för mig att vara med och driva drogfria alternativ.

Efter året som kårordförande fick hon jobb på dåvarande Riksrevisionsverket med så kallad effektivitetsrevision. Eftersom Karolina hade skrivit en D-uppsats om kommunal revision som en del i den demokratiska processen passade jobbet henne som hand i handske.

Jobbet att granska om statens verksamhet genomförs i enlighet med riksdagens beslut låter extremt svårt och extremt ansvarsfullt?

– Det handlar om sakligt underbyggd kritik, peka åt vilket håll politiken bör gå, men absolut inte ge för detaljerade förslag.

Men just nu är hon tjänstledig från sin anställning som revisionsledare, och är sedan våren 2014 sekreterare i statliga Utredningen för ett stärkt civilsamhälle.

– Både att vara utredningssekreterare och revisionsledare är jättespännande jobb för en samhällsintresserad person! säger Karolina som betonar att hennes drivkraft inte är att ”skriva spetsiga rapporter” utan att göra ett inspel till kloka politiker som vill gott, säger Karolina, som själv är fritidspolitiker för Folkpartiet. Utredningsuppdraget lade hinder i vägen för större engagemang under denna mandatperiod, men hon sitter med i kommunens valnämnd, och kommer säkerligen att ägna mer tid åt politik längre fram i livet.

Karolina har som sagt levt med tåg länge. Att hon pendlat till Stockholm i många år, och att familjen bor ett stenkast från järnvägen känns helt logiskt. Hon känner till och med tågen, och vet exakt när dalatågen passerar, för då skälver trädgårdstrallen till lite extra av tyngden (”Salatåget är mycket lättare”).

– Jag tycker till och med om lukten av tåg. Det är en sommarkänsla att känna lukten av varm räls. När jag växte upp i Nyby och sov för öppet fönster om somrarna hörde jag hur Norrlandstågen bromsade in frampå natten. Och så är det förstås miljömässigt bra med tåg, säger hon sakligt.

Unt gratulerar

Namn: Karolina Larfors

Aktuell: Fyller 40 år 16 augusti

Familj: Maken Gunnar, barnen ­Fredrika och Gabriel.

Bor: i Uppsalastadsdelen Enhagen, vid dalabanan.

Engagemang: Folkpartiet. Tidigare­ Uppsala studentkår (ordförande 2001–02)

Intressen: Politik, historia, Italien, att läsa och att påta i trädgården.

Läser just nu: Leif Lewins bok om ­Arvid Lindman ur statsministerboxen ”Sveriges statsministrar under 100 år”. Silvia Avallones ”Marina Bellezza” samt Virginia Woolfs ”Åren”.

Om sig själv: Nyfiken, ordningsam, ser gärna det positiva, gillar att skriva och läsa, umgås med människor.

Uppskattar hos andra: Ärlighet och breda intressen

Motto: Elefanter är till för att strimlas!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om