I många år led Kåre av sin glutenallergi som bokstavligt talat gjorde honom galen, och han fick psykiatriska diagnoser som borderline, psykos och manodepressivitet. Det är nästan obegripligt att den lugne, humoristiske mannen i fåtöljen mittemot har kunnat komma igenom en då eländig bakgrund – och allt på grund av sin glutenintolerans som triggade i gång olika psykiska tillstånd. Med självdistans och ironi berättar han om sina upplevelser av psykiatrin, både den svenska och den norska.
I dag mår Kåre ganska bra, och känner att han kan njuta av livet. Sången är en viktig del av tillvaron. Han tycker mycket om att sjunga, och tog under 80-talet lektioner för sångläraren Åse Solbakken. Hade livet gestaltat sig annorlunda hade han mycket väl kunnat bli operasångare.
Kåre medverkar i höstens upplaga av TV 4:s Idol, och ska sjunga ”Amazing Grace”, Förunderlig nåd. Det är inte första gången han deltar i tävlingen. Kåre medverkade också 2010 i uttagningen till Idol, då påverkad av ett kraftfullt glutenrus till följd av att han fått i sig olämlig mat.
– Att jag ställer upp igen är ett sätt att kompensera mig för det dumma intryck alla måste ha fått av mig då, säger Kåre och skakar på huvudet när han tänker på Youtubeklippet med sitt framträdande i Karlstad den gången.
Kåre växte upp i Vigra utanför Ålesund med föräldrar och en syster. Han berättar om en ensam barndom, och om mobbning i skolan. Att fly in i böckernas värld var inget alternativ eftersom han är dyslektiker.
– Jag ägnade mycket tid åt att grubbla och fundera.
Fram till femte klass hade han perfekt ordning i sitt rum och skötte skolan, men över natten förändrades allt. Kåre struntade plötsligt i allting. Han läste inga läxor alls och slutade vara ordningsam. I dag tror han att saker som hände honom i barndomen/ungdomen senare gjorde att han utvecklade vad han kallar ”klassisk schizofreni”, med det första utbrottet under gymnasieåren.
Som tonåring började Kåre praktisera yoga och drömde om att resa till ett ashram i Indien:
– Jag ville hitta en guru som kunde hjälpa mig att uppnå nirvana. Och ibland kändes det som jag var på väg dit. Vissa yogaställningar var så knepiga att man kunde få syrebrist i hjärnan, säger Kåre och illustrerar vad han menar. När han småningom vecklat ut lemmarna igen berättar han om släkten som oroades över hans yoga.
– De utmanade mig att samtala med några kristna ungdomar. Ungdomarna läste bibelord efter bibelord för mig, och jag kände inom mig: ”Det här är sant!”, och fick säga Ja till Jesus.
– Med Jesus har du en drivkraft i hjärtat, säger han trosvisst. Han deltog i konferenser och lyssnade på predikanter och evangelister, som broder Andreas, känd bibelsmugglare som försåg människor bakom järnridån med Den heliga skrift. Kåre arbetade sedan som busschaufför i den norska huvudstaden och kommer än i dag ihåg hur busslinjerna gick i Oslo på 80-talet.
Under sina glutenrus har Kåre gjort många obegripliga saker, och berättar om dramatiska rymningar och flyktliv i de norska fjällen, och om upprepade psykiatriska felbehandlingar när det i själva verket var glutenet i kosten som var roten till det onda. Men framför allt berättar han om de neddrogade, trasiga människor han mött på psykkliniker i Sverige och Norge.
– Kan jag bidra till förståelsen av hur mycket smärta gluten skapar så har mitt eget lidande inte varit förgäves. Det är fruktansvärt att bli så neddrogad att man till slut inte orkar göra något annat än sova, äta, röka och dricka kaffe, att drogas sönder och samman.