Gärna fotboll efter jobbet

Assem Torok jobbar med elektroniska varor, men har även en treårig dekoratörsutbildning. När han inte arbetar gillar han att spela fotboll - det gjorde han redan som ung i Egypten.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-09-13 02:00
- Jag är en sådan person som inte tycker om att sitta stilla. Det är full rulle hela tiden, säger Assem Torok glatt, men han sitter faktiskt stilla¬ på kontoret under nästan hela inter¬vjun, förutom när några kunder kommer in i butiken och han skyndar ut till dem.
Efter arbetsdagarna på Elektronikgruvan på Sivia torg fortsätter han ofta att arbeta hemifrån. Hemsidan ska redigeras, och kunder vill ha svar på frågor. Assem Torok har arbetat i samma bransch i 18 år och trivs med jobbet.
- Man måste tycka om sitt yrke för att kunna ge något, säger han.
Det var också tack vare arbetet som han träffade Saadia, som han senare gifte sig med.
- Jag var hemma hos hennes farbror för att installera en parabol, och hon var där. Det var kärlek vid förs¬ta ögonkastet, säger Assem Torok och ler.

När han inte arbetar umgås han helst med hustrun och barnen. Äldsta dottern Sandra är utflugen, men Ahmed som är 16 år och Aya som är 12 år bor hemma i radhuset på Kvarngärdet.
Gemensamt med de yngre barnen har Assem Torok intresset för fotboll. Aya är målvakt i Vaksala SK och Ahmed spelar i IFK Uppsala. Assem spelade fotboll som tonåring, i ett av Egyptens största fotbollslag, och nu hjälper han till att träna Ahmeds lag.

- Barnen kommer alltid i första rummet för mig, säger han.
Han tycker också om att pyssla med hemmet. Faktum är att han kan göra det på en professionell nivå, eftersom han har en treårig dekoratörsutbildning från Egypten och Italien bakom¬ sig.
- Det är ju inte direkt det jag arbe¬tar med nu, men jag gör lite dekor hemma i stället och så ser jag förstås till att vi har det snyggt i butiken, säger han.
Efter att Assem Torok hade flyttat till Sverige i mitten av 1980-talet läste han några kurser i teknik, el och data. Men när han först anlände var han lite skeptisk till att bosätta sig i Sverige. Språket verkade krångligt. Han funderade på att flytta till Finland i stället och tog till och med färjan över för att se landet.

- Men jag åkte tillbaka igen med samma båt. Jag hörde folk prata finska på färjan och det verkade ju ännu svårare!
Till Uppsala kom han i början av 1990-talet, efter att tidigare ha bott i Enköping och Norrtälje.
- Jag hade en butik i Norrtälje och blev utsatt för massor av telefonhot. Jag vill inte kalla dem som förföljde¬ oss för rasister, men de var obildade¬ och okunniga om invandrare. De hotade mig och min familj och till slut försökte de bränna ner butiken. Då tyckte jag att det var nog och vi flyttade till Uppsala, berättar Assem Torok.

Elektronikgruvan startades också ursprungligen i Norrtälje, men flyttade till Uppsala 2003. Assem Torok har byggt upp företaget från starten, och om han inte arbetar kvar fram till pensionen är han säker på att han blir kvar inom samma bransch.
Att han nu fyller 50 år fäster han inte så stor vikt vid.
- När jag var barn tyckte jag att 50-åriga män var gamla gubbar, men jag känner mig inte gammal. Det som räknas är hur man mår, inte hur gammal man är, säger Assem Torok.
Namn: Assem Torok.
Aktuell: Fyller 50 år 14 september. Bor: I radhus på Kvarngärdet i Uppsala.
Familj: Hustrun Saadia (som också kallas för Soad), barnen Aya, 12 år, Ahmed (som också kallas för Mido), 16 år, och Sandra, 21 år.
Yrke: Driver Elektronikgruvan på Sivia torg i Uppsala, som säljer tv-apparater och tillbehör som paraboler, datorer
och mobiltelefoner med mera.
Intressen: Familjen, pyssla med hemmet, sport.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om