En slingrande grusväg leder fram till Labbo gård strax utanför Örbyhus, där Ingela Uhlås bor med sin familj. Gården ligger idylliskt bland gamla gärdsgårdar och hagar som just i dag är inbäddade i ett tunt lager novemberfrost.
Dansksvenska gårdshunden Maja är först att möta i dörren, och försöker ivrigt sno åt sig så mycket uppmärksamhet som möjligt. Border collien Taine är mer intresserad av att smyga på familjens nya kattunge.
– Vi har precis skaffat katt, så hundarna har inte vant sig än, säger Ingela Uhlås och hojtar åt Taine att lägga sig ner.
Ingela Uhlås, maken Erik Uhlås och deras fem barn mellan två och åtta år gamla, bor på Labbo gård som har drivits av Eriks familj sedan 1950-talet. Ingela och Erik tog över 2004, och i dag har de både får, kor, höns och två hushållsgrisar.
– Jag tror att det här är en bra miljö för barn att växa upp i, och de får insikt i vad vi föräldrar gör om dagarna, säger Ingela Uhlås och fortsätter:
– Fast från början hade vi kanske inte tänkt skaffa fem barn så tätt inpå varandra, men nu känns det bra. Barnen har alltid någon att leka med trots att vi bor lite avsides.
Ingela Uhlås växte själv upp på en gård med mjölkkor i Odensala, utanför Knivsta. Under gymnasietiden utbildade hon sig till djurvårdare med inriktning på smådjur, men efter att ha praktiserat på Skansen återvände hon till föräldragården för att jobba.
– På Skansen skulle man kratta bort varenda litet spår av fårbajs, det var inget för mig, jag ledsnade och ville tillbaka till lantbruket, säger hon.
1999 träffade hon maken Erik och det rådde ingen tvekan om att de båda ville fortsätta att leva ett lantbruksliv.
– Ingen av oss skulle kunna tänka sig att bo i en stad. Jag gillar att gårdslivet är så varierat och säsongsberoende. Under vintern är det lite lugnare och handlar mest om halmning, utfodring och om att flytta om djur. På våren och sommaren lammar fåren, då blir det mer att göra, och det är väldigt roligt att äntligen få släppa ut djuren på bete de sista dagarna i april, säger hon.
Ute på gårdsplanen i Labbo hörs djurläten från olika håll och hönsen spatserar omkring lite här och där. På gården finns förutom hönsen även nittio Gotlandsfår, femton köttraskvigor, två grisar och tre hundar. Ingela Uhlås föder upp border collier, som hon tränar att bli vallhundar, och hon håller även kurser i vallning. Själv använder hon hundarna Taine och Rikke dagligen i arbetet på gården.
– Vi har lagt upp arbetet med djuren utifrån att vi har hundarna och det skulle inte fungera utan dem, säger hon och klappar Taine.
Hon tävlar också med vallhundarna och har bland annat vunnit Nöt-SM två gånger.
– Jag skaffade min första border collie 1992 och har tävlat sedan dess. Det är roligt att visa upp hur duktiga hundarna är. Men det räcker inte med att ha en duktig hund eller att själv vara en duktig förare, utan samspelet är det allra viktigaste. Dessutom är jag en riktig tävlingsmänniska, säger hon.
Familjen Uhlås säljer också fårskinn och lamm- och nötkött från den egna gården, och de har många planer för framtiden. Just nu håller de på att inreda och renovera ”Gammelgården”, en 1700-talslänga som finns på gården. Där ska det bli en skinnbod och förhoppningsvis även en gårdsbutik.
– Just nu säljer vi köttlådor på beställning och även fårskinn. Nu när det närmar sig jul är det många som hör av sig och vill komma och köpa. Jag gillar själv det småskaliga och tror att även kunderna uppskattar att de kan komma ut hit och se med egna ögon hur vi och djuren har det.
– Nästa säsong ska vi även börja mjölka för eget bruk och se om det fungerar. Det känns skönt som motvikt till all storproduktion i dag, säger Ingela Uhlås.