Han har skrivit sju pjäser. Nämnas kan Morbror Ruben (1989) och Min hemliga trädgård (1991) med Ronald Brandel. Pjäserna har spelats av bland annat Panikteatern i Uppsala där han fortfarande är ordförande och aktiv och gjort nästan allting, utom att spela teater, säger han.
Som filmregissör uteblev succéerna, i vart fall ekonomiskt.
– Det blev sammanlagt två filmer, en med titeln ”I skuggan av en bror”. Jag gjorde filmen tillsammans med min kompanjon Mikael Strandberg och resultatet blev att vi blev luspanka.
Om hur detta, åtminstone indirekt, ledde till att han i dag är professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet kommer det att handla senare i texten. Men först en liten återblick av biografisk karaktär:
Han föddes i Nordingrå, en tätort vid Höga Kusten i Kramfors kommun i Ångermanland. Pappan var tandläkare och mamman kindergarten-lärarinna, som det står i hennes betyg från 1940-talet. Syskonskaran bestod av tre äldre och ett yngre syskon.
När pappan bestämde sig för att doktorera i odontologi flyttade familjen till Umeå där han växte upp och tog studenten 1973. Därefter bar det iväg till Uppsala och studier vid Juridiska institutionen.
Orsaken till att han flyttade till Uppsala var att han ville komma bort från Umeå. Juridik och teologi gick inte att läsa i Umeå på den tiden. Det fick bli juridik.
1980 var han klar med sin juristexamen och hamnade omedelbart i beslutsångest huruvida han i framtiden skulle ägna sig åt juridiken eller inte.
– Egentligen ville jag bli författare.
Det blev han också. Och åren som följde ägnade han sig mer eller mindre uteslutande åt skrivande och filmande. Som redan framgått var han mycket produktiv. Utom när det gällde att tjäna pengar. Men så grep ödet i form av en tidigare kurskamrat in.
– Jag stod utanför Systemet på Sysslomansgatan när han kom fram till mig och frågade om jag ville börja undervisa i handelsrätt.
Han nappade och därmed var han återbördad till fadershuset. Han doktorerade 1994 och blev året därpå lektor i rättsvetenskap.
I bokhyllan på hans tjänsterum vid Juridiska institutionen noterar vi ett stort antal inbundna böcker med ljusblå rygg och titeln ”The Lawyer and the Language”.
– Det är min doktorsavhandling. Ta gärna en. Nej förresten. Ta flera!
Vi tar en.
Sen övergår vi till det som för närvarande tar upp en stor del av hans tid. Engagemanget i polisens arbetssituation och den kommande omorganisationen som skall börja gälla från och med nyår.
– Tyvärr har man inte ställt grundfrågorna om vad polisverksamhet ska vara i vårt samhälle idag, vilket är politiska frågor, utan man försöker lösa problemen organisatoriskt. Vi har egentligen aldrig haft en politik för polisverksamheten värd namnet här i landet.Så fort något händer är det polisens fel, inte de som bestämmer spelreglerna.