Att några timmar efter ett möte med Susanne Kerje förklara hennes arbete ter sig svårare än man först troddde. När hon själv förklarar vad hennes forskning om den genetiska bakgrunden till autoimmuna sjukdomar handlar om är det mycket lättare.
– Autoimmuna sjukdomar uppstår när immunförsvaret som ska skydda oss mot bakterier, virus och parasiter istället reagerar mot kroppens egna molekyler.
De specifika sjukdomar hennes forskning gäller är tyreoidit som ger en rubbning av sköldkörtelns funktion, vitiligo som påverkar de pigmentproducerande cellerna i huden och sklerodermi som ger en systemisk påverkan på bindväven.
– Michael Jackson påstod att han hade en allvarlig form av vitiligo som gjorde honom helt vit. Men vanligtvis ger sjukdomen bara upphov till vita fläckar i huden.
Genom forskningen vill man förstå vilka ärftliga faktorer som gör att vissa människor drabbas.
– Förhoppningen är att resultaten skall leda till en djupare förståelse av hur autoimmuna sjukdomar uppkommer och nya metoder för tidig diagnos och behandling.
– Vi lämnar forskningen och går över till jubilarens personliga bakgrund. Hon föddes i Stockholm men flyttade efter bara några veckor med sin mamma till Tierps kyrkby utanför Tierp. Där fanns hennes mormor och morfar och under barndomen bodde hon mest hos dem. Men också på gården i Vendel dit mamman senare flyttade.
– Det känns som ett privilegium att ha fått växa upp på landet. Underbara somrar med bärgning av hö men också hårt arbete. Det jag lärt mig hemifrån är att om man är envis och jobbar på kan man komma ganska långt. Något jag haft mycket nytta av i mitt arbete som forskare.
Under högstadiet gick hon på Aspenskolan i Tierp och på gymnasiet valde hon 4-årig teknisk utbildning med inriktning mot kemi. På Uppsala universitet och SLU blev det sedan studier i kemi och biologi innan hon 2003 disputerade men en avhandling i molekylär genetik. Sedan 2007 arbetar hon som forskare på Biomedicinskt centrum (BMC) i Uppsala.
För drygt fyra år sedan träffade hon via en dating-site sin sambo Erik. Båda blev ganska förvånade när de träffades ”i verkligheten” och insåg att de faktiskt vuxit upp två km ifrån varandra och gått på samma skola utan att känna till varandra. Dessutom hade hon spelat i samma orkester som hans pappa och kände hans mamma som sjöng i kyrkokören orkestern alltid hade sin traditionella julkonsert tillsammans med.
– Det sa klick, förstås, och för tre år sedan föddes dottern Livia. Nu väntar de barn nummer två lagom till födelsedagen.
– Det ska bli spännande att få ta hand om en ny familjemedlem. Men jag kommer inte att släppa forskningen helt utan hålla lite koll på hur projekten utvecklar sig och vara med på möten osv. När vår äldsta dotter var liten bebis följde hon ofta med till forskningslabbet och det gick jättebra. Så jag hoppas det ska fungera lika bra denna gång.
Kopplingen till Norduppland är fortfarande stark, även om hon sedan många år bor i Uppsala. Hennes föräldrar finns kvar på gården i Vendel och hennes sambo Eriks familj kommer från Tierp. Sedan några månader tillbaka har hon också en alldeles egen koppling till hembygden.
– Vi har köpt ett fritidshus i Vendel, på lagom avstånd från mina föräldrar, och dit åker vi så ofta vi får tillfälle. För mig, som har litet svårt att släppa forskningen, känns det bra åka från stan ibland och komma bort från alla jobbtankar.