Fiskhandlare av en slump

Slumpen förde in Björn Lundh i fiskhandlarbranschen. Nu fyller han 40 år.

Björn Lundh.

Björn Lundh.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2010-10-07 11:00

Uppsala är en stad dit många har flyttat. Men ibland är inte avståndet från rötterna så stort.
– Jag är född i Märsta men har bott här sedan 1976, så jag känner mig ganska acklimatiserad, säger Björn Lundh.
Här gick han i Årstaskolan och därefter Ångelstaskolan, innan det blev dags för gymnasiet.
– Där gick jag tre gymnasielinjer på två år. Men för säkerhets skull gick jag på komvux och kompletterade mina betyg för att få behörighet till universitetsstudier.

Vid universitetet förde han sedan ”ostrukturerade” studier i ekonomisk historia, sociologi och pedagogik.
– Det man lär sig på universitetet är ju faktiskt att läsa och skriva. Jag intervjuades i Studenthandboken under rubriken ”Det är aldrig en återvändsgränd att börja läsa.” Och det är något jag kan stå för i dag med, konstaterar han.
Parallellt arbetade han med mat och färskvaror, bland annat på dåvarande B&W.
– Där jobbade jag på fiskavdelningen tillsammans med dem som jag sedan startade tillsammans med i Saluhallen, berättar han.

Han avslöjar att han tänkt ge B&W-jobbet två år. Trivdes han, skulle han fortsätta i branschen, annars skulle han börja plugga igen. När de två åren tog slut fick han fick meddelande att han blivit antagen till juristutbildningen – och samma vecka fick han en förfrågan om han ville ta över fiskavdelningen på Saluhallen.
– Vi gick till Dax alldeles bredvid och åt hamburgare och gjorde en överslagsberäkning på pappersservetterna och kom fram till att det skulle fungera, berättar han.
– Man skulle ha behållit de där servetterna, lägger han till.
Uppenbarligen har det fungerat, för omsättningen har bara ökat sedan dess.
– Vi har partihandel i botten, som säljer fisk och skaldjur till restauranger och skolor. Nu, efter elva år, har vi hittat formen och skall bara slipa av kanterna, säger Björn Lundh och tillägger att tanken är att skapa en ännu tydligare nisch, med betoning på skaldjur.

Han poängterar vikten av social kompetens, och säger att det är det de tittar på vid nyanställningar.
– Alla kan lära sig att flå en sandskädda, men den sociala kompetensen måste finnas från början, säger han.
Han konstaterar att folk får allt mindre tid för matlagning samtidigt som intresset för god mat ökar.
– Det finns behov av ett tillrättalagt utbud, säger han och pekar på den hemlagade färdigmaten som ett exempel och påpekar att vid sidan av de två anställda kockarna, som jobbar åt både restaurangen och affären, så kan alla anställda hoppa in och laga mat, när det behövs.
– Vi har ju Uppsalas minsta lunchrestaurang, säger han roat och gläder sig år att den, trots sitt lilla format, för andra året i rad står med i den prestigeladdade White Guide.

När vi lämnar lägenheten och kommer ut i en strålande vacker höstdag, ser han sig omkring och säger, lätt drömmande:
– Nu skulle man vara ute på Ekoln. Den är rätt fantastisk. Dels är det helgerna med hundratals båtar på sjön. Dels är det stilla sommarnätter, där man kan vara ganska ensam. En natt när jag stod och fiskade vid stranden fick jag faktiskt se ett lodjur alldeles i närheten.
Men direkt därefter växlar han om:
– I dag blir det nog en riktigt bra dag i Saluhallen, säger han förväntansfullt.

Fakta

Namn: Björn Lundh
Yrke: Fiskhandlare, delägare av Feskarn i Saluhallen.
Aktuell: Fyller 40 år  den 6 oktober.
Familj: Hustrun Mikaela, sonen Julius, två år, som väntas bli storebror i januari.
Bor: På Svartbäcksgatan, i en lägenhet där hustruns morföräldrar flyttade in, med gammelmormor, när huset stod klart 1944. Sonen Julius är alltså femte generationen i samma lägenhet.
Fritid: ”Tycker om mat och vin, men det hänger ihop med jobbet. Passionen är sportfiske, så det är en liten värld!” Renoverar även sommarstället i Östervåla, där han själv tillbringat sin barndoms somrar. ”Och nu vill vi att Julius skall få samma koppling dit.”
Läser: ”Just nu D-dagen av Anthony Beevor – historieintresset håller i sig!”
Lyssnar: ”Gärna på klassisk musik, har rätt många skivor. Men möjligheterna att lyssna begränsas när man har små barn.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!