Firar med gränslös poesi

Reza Rezvani kommer att fira sin 70-årsdag med att hålla föredrag på Stockholms universitet. Pedagogisk förmåga och Poesi utan gränser är anledningen till det annorlunda firandet.

Arbetsrummet är viktigast i Reza Rezvanis hem, för skrivandet men också för utsikten över Eriksbergs trädtoppar.

Arbetsrummet är viktigast i Reza Rezvanis hem, för skrivandet men också för utsikten över Eriksbergs trädtoppar.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-04-02 08:00

Fortsättningen av födelsedagen kommer att hållas på Arlanda där han ska vinka av sin syster som återvänder hem till Paris efter att ha hälsat på Reza under några veckor. Som firande av en jämn födelsedag är det allt annat än traditionellt, men för Reza Rezvani med nio syskon i tre världsdelar förefaller det ganska typiskt.

Född i Teheran 1946 levde han i Iran fram till 1964 då han reste till Tyskland för att studera teoretisk fysik. Fysiken lämnade han ganska snart, däremot blev han kvar i Tyskland till 1979:

– Språk intresserade mig mera än fysik, och jag utbildade mig till översättare och tolk på tyska och persiska. Jag arbetade också politiskt i den internationella studentorganisationen Confederation of Iranian Students. Vi väntade på revolutionen, och när den kom till Iran åkte jag tillbaka.

Men revolutionen blev inte vad han väntat sig, den blev islamistisk, och Reza Rezvani förföljdes på olika sätt tills han 1981 slutligen dömdes till livstids fängelse för den politiska linje han försökt driva:

– Som livstidsdömd hade jag valet att falla till föga för makten eller själv lösa de problem som fanns i marxism och andra -ismer jag trott på. I stället fann jag Gandhi och Tolstoj, och utvecklade en annan syn på världen än den jag haft.

– Jag är född och uppvuxen muslim, men jag praktiserar ingen religion. Vad jag är? Materialistisk spiritualist kanske? säger Reza Rezvani och skrattar.

Hans livstidsstraff omvandlades och han släpptes ur fängelset 1986, tog tolk- och översättarexamen även i Teheran, men säkerhetspolisens trakasserier gjorde att först hans familj och därefter han själv flydde från Iran. 1989 var de åter samlade, denna gång i Sverige.

– När jag läser om de fruktansvärda förhållandena som flyktingar i dag drabbas av kan jag tycka att jag hade tur trots allt, säger Reza Rezvani.

Väl i Sverige föresatte han sig att lära sig språket så snabbt som möjligt. Efter några grundläggande terminer sökte han en kurs i EG-rätt, marknadsföring och tyska.

– Jag förstod att skulle jag lära mig svenska måste jag träffa och umgås med svenskar, där fick jag bara svenska kurskamrater.

Därefter blev det studier i lingvistik på universitetet, senare kompletterade med pedagogisk utbildning och lärarbehörighet. Han var med och startade Euronät, ett nätverk för invandrarföretagare i Uppsala, och aktiv inom olika integrationsprojekt. Med antologin Den osynliga litteraturskatten utgiven tillsammans med Anna Franklin, och gruppen Sidenvägen som han bildade tillsammans med kolleger från Iran och Afghanistan har han arbetat för att ge uppmärksamhet åt invandrarförfattare i Sverige.

– Jag var lektör och recensent för tysk och persisk litteratur för Författarfondens räkning under många år, och efter pension från lärarjobbet har jag under sju år arbetat med Poesi utan gränser, en mångspråkig poesitävling för högstadie- och gymnasieelever. Det har varit fantastiskt att se hur ungdomar utvecklas och växer.

Han har även hunnit leda kurser om persisk kultur och litteratur på Senioruniversitetet, kurser som följdes av en gruppresa tillsammans med eleverna till Iran:

– Jag hade inte varit där på 25 år och trodde att jag skulle klara mig eftersom jag hade gruppen med mig, men jag blev kvarhållen två veckor längre än de övriga innan jag fick resa hem.

Det är Sverige, Uppsala och lägenheten i höjd med Eriksbergs trädtoppar som är hemma för Reza Rezvani nu.

Efter födelsedagen kommer Reza Rezvani att föreläsa en sista gång på Stadsbiblioteket i Uppsala 9 april, men därefter kommer han att ägna all sin tid åt egen poesi och noveller han skrivit genom åren:

– Jag har många dikter som söker förläggare men också ett pågående projekt tillsammans med en filmare och en pianist där jag läser dikter till musik.

UNT gratulerar

Namn: Ahmad Reza Rezvani-Ghadimi

Aktuell: Fyller 70 år 4 april.

Yrke: Poet, författare, lärare, tolk, översättare.

Familj: En son och en dotter, båda vuxna och boende i Stockholm, hustru och tre glassbarn, den beteckning han föredrar på nya hustruns barn.

Bor: Eriksberg.

Engagemang: Har varit många, främst i Poesi utan gränser, men trappar nu ner.

Fritid: Skriver poesi och noveller, försöker nu hitta en förläggare.

Läser just nu: "The Power of Now – A Guide to Spiritual Enlightenment" av Eckhart Tolle.

Om sig själv: Hård men rättvis (skrattande, om sitt lektörskap).

Uppskattar: Ärlighet, kunnighet och försök att förstå andra.

Motto: Mycket syns som inte finns, mycket finns som inte syns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om