Fira samerna med jojk

Språkintresset fick honom att flytta 100 mil norrut, men till den samiska nationaldagen återvänder Ville Söderbaum till Uppsala för att fira med jojk.

Workshop. Johanna Nordlund, evenemangsansvarig på Fyrisbiografen, ska efter filmvisningen själv prova på att jojka på den workshop som leds av Ánte Mikkal Gaup.

Workshop. Johanna Nordlund, evenemangsansvarig på Fyrisbiografen, ska efter filmvisningen själv prova på att jojka på den workshop som leds av Ánte Mikkal Gaup.

Foto: Pär Fredin

Uppsala2016-02-06 08:00

– Man kan kanske tänka sig att naturförändringen skulle vara ett problem. Att det är kallare och mörkare här, men det är faktiskt bylivet som är den största omställningen. Att det inte finns någon anonymitet och att alla känner till allt man gör.

Ville Söderbaum är född och uppvuxen i Uppsala, men bor nuförtiden en bra bit längre norrut. Över 1000 kilometer längre norrut för att vara exakt. Sedan 2008 bor han nämligen i orten Kautokeino i norska Finnmark. Hit flyttade han för att jobba på den Samiska högskolan. Utan att själv ha samiskt påbrå studerade han samiska på Uppsala universitet.

– Jag började med att studera persiska men jag tyckte att det var för krångligt och började med nordiska språk i stället. Efter att ha läst några dikter av Paulus Utsi testade jag att börja läsa samiska och tyckte om det, berättar han.

Som ett sätt att skaffa nya kompisar när han flyttade till Kautokeino gick Ville Söderbaum med i två av ortens körer. Körsång hade han sysslat med som barn i Celsisusskolan, men i Kautokeino skiljde sig upplevelsen eftersom man i den nya kören följde den samiska sångtraditionen jojk. En mer strupbaserad sångstil som är en stor del av den samiska kulturen och en av Europas äldsta sångtraditioner. Kören som han sjunger bas i och sitter i styrelsen för heter Sámi jienat och i den träffas människor från Norge, Finland och Sverige för att jojka tillsammans.

För att uppmärksamma samernas nationaldag kommer Fyrisbiografen i Uppsala visa en film om kören, samt hålla i en speciell sorts workshop.

– Går man på filmen får man också delta i en workshop om att lära sig jojka efteråt, ledd av Ánte Mikkal Gaup som har en framträdande roll i både kören och filmen, säger Johanna Nordlund, evenemangsansvarig på biografen.

Tidigare har Fyrisbion även haft teman på romernas nationaldag och på internationella kvinnodagen, eftersom de vill att biopubliken ska få ta del av berättelser från olika kulturer och hela världen. Men Johanna Nordlund försäkrar att man inte behöver några förkunskaper om vare sig sång eller jojkande för att delta i workshoppen.

–  Jag har inte gjort det själv, men jag kommer att vara med och testa. Jag tycker att man på senare år lyft fram den samiska kulturen mer och mer. Dels i SVT med serien ”Sápmi sisters” men också med jojkaren Jon Henrik Fjällgren i melodifestivalen förra året. Det är en del av samhället som man inte ser så mycket vanligtvis, säger hon.

Med på firandet av den samiska nationaldagen är Ville Söderbaum, som flyger ner till hemstaden tillsammans med körkompisen Ánte Mikkal Gaup.

– Jag kommer inte vara med som expert i workshoppen, bara som deltagare. Min jojk passar mer för att förstärka i en kör. Jag är ingen stark solist och jag kommer nog aldrig få det att låta som en traditionell jojkares röst, säger Ville Söderbaum och sjunger lite i andra änden telefonluren för att visa skillnaden på jojk och vanlig sång.

Filmen om Sámi jienat är också något han varit involverad i, men på andra sidan kameran, som en del av teamet, som ledda av britten Alistair Fowler ville uppmärksamma den internationella kören och jojkens arv.

– Det var en god idé att göra film om det här, för jojkningen håller på ett sätt på att försvinna. Tidigare jojkade man när man var ute och jobbade, som en sorts radio, men nu behövs inte det längre. Fint att det blev en film på det, säger han och tillägger:

– Det är kul att bion visar filmen och också kul att få fokus på jojk i Uppsala!

Fakta Samefolkets dag

Sedan 1992 firas den samiska nationaldagen den 6 februari över hela Samernas land: Sápmi.

Fyrisbiografen uppmärksammar Samefolkets dag med två filmer och en workshop i sångstilen jojk.

Filmen "Sámi jienat: voices of sápmi" är en dokumentär om kören med samma namn och "Juoigan" handlar om jojkens historia.

Även i domkyrkan uppmärksammas dagen då det blir samisk konsert kl. 14.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om