– Jag tog det vi hade hemma och blandade ihop. Det var väldigt hemligt, berättar han.
Trots att Gustav Nestor önskade sig en kemilåda av sina föräldrar uteblev den. Så till sina kemiska experiment fick Gustav helt enkelt använda vad han kunde hitta hemma. I förrådet värmde han glasburkar med olika blandningar i genom att hålla värmeljus under dem. ´
– Jag hade inga bra glasbehållare så glaset höll inte, säger han.
Hans pappa märkte inget och hans mamma såg mellan fingrarna och lät honom hållas.
– Det är väldigt fascinerande att förstå hur saker är uppbyggt, vad det består av på molekylnivå, säger han.
I mars i år disputerade Gustav vid Sveriges lantbruksuniversitet med sin avhandling om NMR-spektroskopi, kärnmagnetisk resonans. Det är en metod för att titta på olika ämnens stukturer. Han har bland annat tittat på kolhydrater på ytan av bakterier för att få så pass mycket kunskap för att man ska kunna framställa vaccin.
– Jag har också utvecklat en metod för att ta reda på mängden omega-3-fettsyror i fisk på ett enkelt sätt, säger han.
När han disputerade fick han en present av sina kolleger.
– Jag fick en kemilåda att ha hemma, säger han. Äntligen.
Gustav är ensambarn och har alltid gått sin egen väg utan att bry sig så mycket om vad andra tycker. Han är nykterist vilket har gjort att han ofta har blivit ifrågasatt.
– Jag förstår inte varför man ska dricka alkohol, säger han. Jag har inte alltid varit nykterist, men när jag var student tröttnade jag på den kultur som rådde kring alkohol och gick åt andra hållet.
Under barndomens skoldiskon tyckte Gustav och hans kompis inte om den popmusik som spelades.
– Då hade vi vår egna lilla hörna där vi spelade klassisk musik, berättar han.
På uteplatsen ligger vattenkannor i plast och leksaksbilar. Nu är Gustav föräldraledig från sitt jobb som kemist på Institutionen för kemi och bioteknologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Han har två döttrar som är ett och fem år.
– Det är både intensivt och roligt att vara pappaledig, säger han.
Hans egen mamma dog när han bara var tjugofyra år, tre månader innan hans första dotter skulle födas. Det har påverkat hur han ser på sitt eget liv. Han försöker att inte skjuta upp de saker som han vill göra.
– Jag känner mig heller inte lika odödlig som man kan göra när man är ung. Jag är inte så sugen på att pensionsspara, det är viktigare att leva här och nu.
Det viktigaste för Gustav just nu är att vara med sina barn.
Efter föräldraledigheten hoppas han kunna fortsätta bedriva sin forskning i USA. Han har sökt pengar till en tjänst där och hoppas på att kunna använda NMR-spektroskopi i syfte att utveckla nya bromsmediciner mot hiv.
Viljan att lära sig nya saker har också drivit Gustav när han ägnat sig åt släktforskning. Redan som elvaåring intervjuade han sina far- och morföräldrar för att få reda på vad de visste om den tidigare släkten. Sedan blev det en tur till Landsarkivet i Vadstena.
– Jag var den yngsta i arkivet, berättar han. I min släkt fanns mest torpare, statare och bönder. Det gör att jag känner mig lyckligt lottad över att ha det så bra och att jag har kunnat utbilda mig.