Feta katter blir ofta sjuka

Om katten Gustaf funnits i verkligheten hade han löpt stor risk att bli sjuk. Överviktiga katter får ofta problem med ledvärk, artros och diabetes.

Att låta sin katt bli såhär fet är snudd på djurplågeri.

Att låta sin katt bli såhär fet är snudd på djurplågeri.

Foto: Scanpix

Uppsala2007-06-02 00:00
- En konstaterad diabetesdiagnos hos katt leder tyvärr väldigt ofta till att katten måste avlivas, säger Ulla Björnehammar, veterinär med katter som specialintresse.

Övervikt hos katter är ett växande problem. I takt med att katten kommit oss människor allt närmare, såväl rent fysiskt som känslomässigt är det allt fler katter som faktiskt matas ihjäl. För övervikt hos katt är - trots lustiga serier - inget lättsamt problem.
- Övervikten har ett väldigt nära samband med diabetes hos katter. En katt av en normalstor kattras som passerar 6,3 kilo löper väldigt stor risk att drabbas av diabetes, berättar Ulla Björnehammar som är veterinär med katter som specialintresse.
Övervikt hos katt har flera orsaker. Bland annat beror det på att allt fler katter blivit innekatter, med den minskade rörligheten som det ofta innebär. Vi kastrerar också allt fler katter.
- En okastrerad hankatt har ett enormt revir som han rör sig över. Det innebär ju naturligtvis också att han bränner en massa energi. Men en kastrering av en katt innebär också att ämnesomsättningen sjunker med 30 procent, säger Ulla Björnehammar.

När hon kastrerat en katt skickar hon alltid med patienten information om att ämnesomsättningen sjunker, och att ägaren därmed måste minska på fodret med en tredjedel.
- Man kan inte bara acceptera att katten går upp i vikt för att den är kastrerad, för det kan få väldiga konsekvenser.
En av dem är alltså diabetes.
- En diabetesdiagnos är i sig inte direkt livshotande, men på grund av att det ofta är så svårt att behandla en katt leder det dessvärre väldigt ofta till att man måste avliva katten.

Behandling av diabetes sker med omlagd diet och ökad motion för att få katten att minska i vikt, samt tabletter eller i värsta fall insulinsprutor en till två gånger om dagen.
- Det är inte lätt att ge en katt sprutor, och personligen tycker inte jag att det är försvarbart att behöva slåss med sin katt två gånger om dagen om den är rädd för sprutorna. Visst finns det katter som är enkla att behandla, men det tillhör inte vanligheterna.
Regelbundna måltider är också viktigt för en katt med diabetes, något som inte heller är enkelt att styra hos katter som gärna småäter 15 gånger om dagen.
- A och O är att inte låta katten bli överviktig från början. För att banta en katt är ingen lätt match.
FAKTA
Därför drabbas katten av övervikt:
Ju närmare människan katten kommer, desto vanligare har det blivit att den drabbats av välfärdssjukdomar som övervikt. Förr när katter mest sprang ute i ladugårdar för att hålla råttor borta existerade inte problemet på samma sätt. Det berodde delvis på att de inte skämdes bort med mat på samma sätt som i dag, men även faktorer som att bondkatterna fick mer motion, sällan var kastrerade och sällan avmaskades påverkade vikten.
En normalstor kattras har en normalvikt på 3-4 kilo för en hona och 4-5 kilo för en hane. En normalstor katt som passerar 6,5 kilo löper extremt stor risk att drabbas av diabetes. Större raser som till exempel Maine Coon och Norsk Skogkatt har dock en högre normalvikt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om