Just nu är hon hemma på halvtid med minstingen Marcus, och en avspänd stämning möter oss i redan i hallen. Genom fönstret flödar den varma marssolen, och Anna-Lenas syster Anette Elgh slår sig ner vid fikabordet, med majskakor nära till hands. Hon väntar sitt andra barn i början av april, och systrarna skojar om att de hoppas att 40-årskalaset och förlossningen inte kolliderar.
Anna-Lenas äldre barn är på skola och dagis, och Marcus som är ett sällsynt förnöjsamt barn sitter och suger belåtet på vad som råkar ligga i närheten.
Anna-Lena växte upp i byn Tensta, några mil norr om Uppsala. Skogen fanns bakom knuten, och hon blev tidigt intresserad av djur och natur.
– David Attenborough var min stora idol och jag bestämde mig för att bli forskare och syssla med samma saker som han. Och jag ville veta lika mycket som Sherlock Holmes. Jag ville veta allt, och har inte riktigt gett upp det än!
Hon spelade även basket och gillade att köra moped i skogarna i trakten. Men det bästa hon visste var ändå böcker:
– Jag läste, läste, läste.
Efter mellanstadiet i Skyttorp följde högstadiet i Gränby. Än i dag minns hon hur pirrigt det kändes, och vilken lättnad det var att få syn på sina vänner på den främmande skolgården.
När hon gått ut gymnasiet på Lundellska började hon på lärarprogrammet, inriktning samhällskunskap, innan hon valde om och i stället gick en kvalificerad yrkesutbildning i miljöarbete. Det ledde till ett arbete som kvalitetsansvarig centralt på Berendsen Textil Service, där hon började 2000.
– Sedan dess har jag på ett eller annat sätt arbetat med miljö- och kvalitetsfrågor, först som anställd, sedan i egen regi.
2007 startade hon företaget Grön Kvalitet, (samtidigt som hon var gravid med sitt andra barn). Anna-Lena fick sedan jobb på Saneringsentreprenad, nuvarande Relita, år 2008, där hon var miljö- och kvalitetsansvarig, och även satt med i ledningsgruppen.
Hon träffade sin blivande make Stefan 1992, och sedan dess har de varit ett par. Trots att familjen numera är stor och tiden till fritid begränsad har hon många och skiftande intressen. Huset i södra Årsta byggde paret 2012, på samma tomt som svärföräldrarnas hus.
– Tidigare bodde vi på övervåningen i deras hus, men det blev för trångt.
Sedan oktober 2013 jobbar Anna-Lena enbart med sitt företag. Hon arbetar med att hjälpa företag att uppfylla krav från standarder och lagar inom arbetsmiljö. miljö och kvalitet. Just nu håller hon på med en nysatsning på att ta fram en webbaserad tjänst för att på ett enkelt sätt göra riskbedömningar av arbetsmiljö på mobila enheter, telefon eller platta. Dessutom går hon en utbildning i strategisk försäljning på Folkuniversitetet.
– Jag är mindre fundamentalistisk och mer ödmjuk i dag än jag var i början av min karriär. Jag inser på många plan att livet inte är svart eller vitt utan att det också finns många gråzoner. När man jobbar i och med företag måste man vara pragmatisk på ett helt annat sätt. En liten förändring är bättre än ingen alls.
Tack vare ett stort nätverk av vänner och familj är det möjligt för Anna-Lena att ha fem barn, driva företag och plugga samtidigt.
– Min man och jag delar på arbetet hemma, vi får också mycket hjälp av vår närmaste familj, och jag har många vänner som gärna ställer upp och hjälper till. Jag vet att det är många kvinnor som har prestationsångest över vad de presterar i jobb och vardag, och vill inte framstå som nån slags ”supermom” som klarar allt. Jag tror att jag klarar rätt mycket, men det är tack vare alla runt omkring mig som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar.