Anders Lago, HSB:s förbundsordförande, är konditorsonen från Jönköping som flyttade till Södertälje som vuxen. Efter en karriär som organisationskonsult och fritidspolitiker blev den då 42-årige Lago vald till kommunalråd (S) i Södertälje.
– Då tänkte jag inte sitta så många år, bara en mandatperiod. Jag har starkt samhällsengagemang och ville påverka och förändra många frågor i Södertälje, framför allt skolan, arbetslösheten och integrationen. Jag tyckte att kommunen inte klarade dessa problem på egen hand, utan behövde ett närmare samarbete med näringslivet. Det gäller även dagens utmaningar, säger han.
Men han stannade mycket längre, i tre perioder, och skydde inte ovanligt nära samarbete med näringslivet. Ett samägt rekryteringsföretag med en bemanningsfirma är ett exempel bland många på hans okonventionella lösningar.
– Vi var tvungna till det! Södertälje har under lång tid tagit emot flyktingar, men under Irakkrigen ökade antalet enormt. Det är en fördel att jag inte är uppvuxen med SSU utan jag gick en annan väg in i politiken. Många politiker är förvaltare, men samhället är under förändring och då ska politikerna vara förändringsbenägna och modiga, ibland även balansera på gränsen för vad lagstiftningen tillåter för att lösa utmaningarna. Jag tycker att kommunerna borde prova nya vägar.
Samtidigt sticker han inte under stol med att han gick på minor emellanåt.
– I dag hade jag gjort vissa saker annorlunda. Men hellre göra fel ibland än att göra för lite.
Lago blev ”mayor of Södertälje” med hela världen efter sitt tal i den amerikanska kongressen 2008 om att Södertälje ensamt har tagit emot fler flyktingar från Irak än USA och Kanada tillsammans.
– Uppståndelsen från svensk och internationell massmedia var enorm. Det påverkade hela mitt liv och gav mig möjlighet att driva frågor som ligger mig varmt om hjärtat, som integration och utveckling av småföretag.
Men efter 13 år fick han nog.
– Lokalpolitik är tufft och sliter på en.
Då kom erbjudandet från HSB lägligt och förra året blev han omvald till förbundsordförande på ytterligare fyra år. Drivkraften är densamma som tidigare.
– Framför allt handlar det om att vara med och påverka, du får gärna kalla det makt. En vilja att göra samhället lite bättre, dag för dag.
Rötterna till detta starka samhällsengagemang leder dels till förebilden morfar, dels till den egna resan till Afrika i ungdomen. Vart han än riktade sina blickar i flyktinglägren i krigshärjade Angola och Namibia mötte han fattigdom, elände och krig.
– Jag minns ett barn som tittade på mig och kallade mig, en vit 20-åring, pappa. Jag kan aldrig glömma dessa minnesbilder.
Även några personlighetsdrag har långa rötter.
– Jag är jävligt envis, det var jag redan som barn. Jag ger mig inte så lätt, säger han och storskrattar. Samtidigt är jag ganska diplomatisk och försöker att få med mig folk. I politiken lär man sig även att kompromissa, eftersom man sällan har en egen majoritet. Annars kan man inte överleva som politiker, i varje fall inte som kommunalpolitiker.
Han nämndes som möjlig kandidat till partiledare för Socialdemokraterna 2014. Kan han vara intresserad av rikspolitiken?
– Jag stortrivs inom HSB, men kan sakna politikens tempo och puls så man vet aldrig. Det kanske kommer att behövas en bra pensionärsrepresentant någon gång i framtiden. (TT)