– Jag vill blanda musik, nöje och kultur på ett underhållande och tänkvärt sätt, säger Thomas Gylling.
På 1980-talet öppnade han radions P3 för nya musikstilar, och senare blev det tv som gällde med serier som "Tropicopop", "Mosquito" och "100 kilo godis". Det var tv för alla åldrar som bjöd på en färgglad cocktail av ögonhöjande reklamsnuttar, kortfilm och datoranimationer varvat med musikvideor. En helt ny värld av rytmer och visualitet från sydligare breddgrader nådde Sverige. Musik som knappast hade haft en plats i svensk radio och tv innan dess.
Thomas Gylling är fortfarande inne på samma spår, nu med podcast, webb-tv och sociala medier.|Han skapar också gemenskap, fest och öppenhet mot världen som DJ och MC (Master of Ceremonies) på klubbar i Stockholm, och genom att arrangera folkfester som avslutningen av Prideparaden och Kungsholmens nationaldagsfirande. Den senare tillställningen numera mer välbesökt än Skansen den 6:e juni.
Musiken spänner över allt från hiphop och salsa till afrobeat och soca. Med Gylling själv över mikrofonen, som sätter tempo och tonfall på det hela.
Han växte upp i en entreprenörsfamilj och hans pappa var den som introducerade Sonys och Apples produkter på den svenska marknaden. Thomas var intresserad av musik och rytmer och köpte sitt första trumset som 12–13-åring. I samma veva fick han åka med sina föräldrar på en långresa till Barbados.
– I den åldern är man ju vidöppen för alla intryck, och ens musiksmak präglas. Det som hördes där, steele-band, congatrummor och reggae, slog fullkomligt knockout på den här blåögda lilla killen.
Senare, i 20-årsåldern, åkte han tillbaka till Karibien för att utforska vad som hände på radiostationerna där. Han fick med sig massor av material hem till Sverige och kunde börja göra radio på sitt sätt för P3.
– Att få in musik från nya världsdelar i svensk radio på 80-talet, det var ju både spännande och utmanande. Radio handlar liksom tv om "storytelling", det är ett berättande medium, säger Thomas Gylling.
Berättelsen i hans fall består av musik mixat med tal och ljudeffekter, med honom själv som ett slags redaktör eller curator, som plockar ihop valda bitar till en helgjuten upplevelse.
Det är nyfikenheten som driver honom, och reslusten som fortfarande är stor. Där finns också en koppling till hans intresse för historia som ämne och dess tillhörande kartor, både historiska och nutida. En karta kan också berätta en historia, både lyckliga och tragiska sådana.
Vad är du mest nöjd med?
– Att jag har öppnat svensk radio för nya världsdelar och ny musik, och förhoppningsvis öppnat svensk television för ny visualitet och en annan färgskala. Det är jag jättestolt över, och håller nära hjärtat. (TT)
DJ:n och programledaren Thomas Gylling fyller 60 år.
– Jag lever bokstavligt musik, säger Thomas Gylling, som i snart 40 år har använt musik för att förena människor.
DJ:n och programledaren Thomas Gylling introducerade musik från nya världsdelar i svensk radio på 80-talet.
– Jag ser mig som en bartender i musikens underbara värld, säger Thomas Gylling.
DJ:n och programledaren Thomas Gylling fyller 60 år.