En fiskebåt tog honom till Sverige

Det var inte någon självklar och enkel sak att fly från Estland under kriget. Men i juni 1943 kom Valter Erkas, en av gammelsvenskarna på Odensholm, och några andra unga män i fiskebåt till den svenska skärgården. Nu fyller Valter Erkas 90 år.

Valter Erkas

Valter Erkas

Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

Uppsala2011-12-10 00:00

På den lilla steniga ön Odensholm, några kilometer från det estländska fastlandet, bodde vid andra världs­krigets utbrott sju familjer, alla med svenska förfäder. Tillvaron var ­slitsam i den karga skärgården men ­ingen anade hur mycket svårare det skulle bli efter krigets inträde.
– Det stora kriget slog sönder allt. 1940 skulle Stalin bygga fästning på ön, vi fick två veckor på oss att ­försvinna därifrån, säger Valter Erkas. Han sippar vinbärssaft ur fin­porslinet hemma i Öregrundsvillan och tänker på ön på andra sidan havet.

Äldst av tre söner tvingades han, nitton år gammal, att mönstra till Röda armén. Sommaren hade just börjat.
– Många av de pojkar som mobiliserades kom aldrig tillbaka. Men så skedde ett herrens under. Den 22 juni 1941 anföll Tyskland Sovjetunionen i Operation Barbarossa. Mobiliseringen blev det ingenting av och det var min räddning. Hade jag mönstrat bara några veckor tidigare hade jag inte suttit här i dag, säger Valter Erkas.­

Så småningom började tanken på att fly till Sverige formas i huvudet på honom. Som estlandssvensk kunde han ju språket. Visserligen pratade han gammelsvenska med familjen, men i skolan och kyrkan talades rikssvenska. Valter Erkas rätar på ryggen och deklamerar några högtidliga ­rader av öns bygdeskald Mats Ekman för att ge prov på sin barndoms språk. Hustrun Margareta översätter. Efter 65 år och ett krondiamant­bröllop har hon inga problem med att förstå sin makes gammelsvenska.

På svenska flaggans dag 1943 ­anlände Valter Erkas i en fiskebåt till Söderarms skärgård tillsammans med åtta andra unga män efter att ha tagit farväl av sina familjer.
– En rymning kunde vara farlig. Mina föräldrar vågade inte ta den ­risken, säger han och låter händerna vila på bordsduken. Händerna som Margareta tyckte var så vackra när de träffades, naglarna så välskötta. ”Och så hade han fina ögonfransar. Han hade till och med hår på den tiden.” Hon arbetade som kokerska på en mälarbåt som fraktade både järn och passagerare, Valter var matros på samma båt.

Vid ankomsten till Sverige­ hade myndigheterna tilldelat den estniska gruppen män en gård på Ormön ­söder om Gräsö. Med utgångspunkt därifrån kämpade paret med fiske och jordbruk för att få ­ekonomin att gå runt. Snart hade de sparat ihop så mycket pengar att de kunde köpa ­huset.
– Men det var en kamp, må du tro. Hemma i Estland hade vi fått höra att arbetstakten var så mycket högre i Sverige och att vi inte skulle klara av det. Jag ville bevisa för mig själv och alla andra att jag visst skulle ­klara det, säger Valter Erkas.

Han tänker sällan på tiden innan flykten i fiskebåten, och förklarar det med en fras på ryska.
– Det betyder ”inte ett steg till­baka” och var ett citat av Stalin ­apropå slaget om Stalingrad.
Även om citatet från början var tänkt att hålla trupper från att ­retirera har Valter Erkas omvandlat det till att bli hans egen livsfilosofi. Han blickar inte bakåt utan bara framåt.

Det enda han grämer sig över i ­livet är att han inte lämnade Estland ett par år tidigare, när priset på fisk fortfarande var gynnsamt. Men ­kanske var det en mening med allt slit ändå.
– Annars hade jag kanske inte ­träffat Margareta.

Numera tar han det lite lugnare. Han läser historiska böcker och tillverkar nät som barnen och barnbarnen använder. Nittioårsdagen har han inga större planer för.
– Åren har gått och jag kan inte rå för det, säger Valter Erkas.

Valter Erkas

Aktuell: Fyller 90 år den 13 december.

Familj: Hustrun Margareta, fyra barn, sju barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

Intressen: Läser krigsböcker och tillverkar fiskenät.

Livsmotto: ”Inte ett steg tillbaka.”

Dold talang: Talar lite ryska.

Senast lästa bok: Karelska näset 1944 – Slutstriden, av Ilja Mosjtjanskij.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!